BM'den İran'a idam çağrısı

BM'den İran'a idam çağrısı
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri El-Hüseyin, İran'a uyuşturucuyla ilgili suçlara verilen idam cezalarını durdurması çağrısında bulundu

İSTANBUL (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, İran'a uyuşturucuyla ilgili suçlara verilen idam cezalarını durdurması çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin tarafından yayımlanan bildiride, İran'da geçen yıl 966 kişinin idam edildiği belirtilerek, bunlardan büyük çoğunluğunun uyuşturucu suçlarıyla ilgili olduğu ifade edildi.

Ülkede geçen yıl idam edilenlerden en az dördünün de 18 yaş altındaki çocuklar olduğu ifade edilen bildiride, ülkedeki idam oranının son 20 yılın en yüksek seviyesinde olduğu aktarıldı.

Ocakta meclise sunulan ve uyuşturucu suçlarıyla ilgili cezalarda değişiklik yapılmasını öngören teklife işaret edilen bildiride, mecliste uyuşturucuyla ilgili suçlarda idam cezalarının kaldırılacağı bir yasa görüşülene kadar idam cezasının durdurulması istendi.

Bildiride, idam cezalarının caydırıcı olmadığı savunularak, İran'ın uyuşturucuyla mücadele yasalarını yeniden düzenlemesi gerektiği belirtildi.

İran Cumhurbaşkanı Kadın ve Aile İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Şehindoht Mevlaverdi de Mehr Haber Ajansı'na verdiği özel bir röportajda ülkesinin idam politikasını eleştirerek, Sistan ve Belucistan eyaletindeki bir köydeki erkeklerin tümünün çeşitli suçlardan dolayı idam edildiğini açıklamıştı. Ülkede tartışmalara neden olan açıklama nedeniyle Sistan ve Belucistan eyaleti tarafından Mevlaverdi hakkında "yalan beyanda bulunmaktan" dolayı suç duyurusunda bulunulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.