BM'den İsrail askerine "cinayet" suçlaması

BM'den İsrail askerine "cinayet" suçlaması
BM Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Heyns:-"(Yerde yaralı halde yatan Filistinli gencin kameralar önünde vurularak öldürülmesi) Tehdit teşkil etmeyen birini vurmak cinayettir"

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler Hukuk Dışı, Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Christof Heyns, yerde yaralı halde yatan Filistinli genci kameralar önünde başından vurarak öldüren İsrail askerini cinayet işlemekle suçladı.

Heyns, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olayın ardından ortaya çıkan görüntülerin, Filistinli gencin öldürülmesinin yargısız infaz olduğunu tüm açıklığıyla ortaya koyduğunu söyledi. Heyns, "Tehdit teşkil etmeyen birini vurmak cinayettir" dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville ise "Olayın ardından ortaya çıkan görüntülerde yerde yatan Filistinli gençle yaralı iken bile olay yerinde bulunan ve aralarında sağlık ekiplerinin de olduğu 20 kişinin ilgilenmemesi tüyler ürpertici. Öldürülmesinin ardından da hiç tepki gösterilmiyor" ifadelerini kullandı.

Filistinli gencin öldürülmesini "yargısız infaz" olarak nitelendiren Collville, bunun bir ilk olmadığını, rahatsız edici sayıda Filistinlinin öldürülmesinin ve İsrail güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanmasının son derece endişe verici olduğunu söyledi.

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da geçtiğimiz günlerde "bir askeri bıçakladıkları" iddiasıyla 21 yaşındaki Filistinli Abdulfettah eş-Şerif ve yine 21 yaşındaki Remzi el-Kasravi'yi öldürdüğü bildirilmişti.

Olaydan saatler sonra bir İsrail askerinin, yerde yaralı halde yatan Abdulfettah eş-Şerif'i başından vurarak öldürdüğü anın görüntüleri ortaya çıkmıştı.

Filistin kamuoyunda infiale yol açan görüntüler, uluslararası toplumun da tepkisini çekmişti.

İsrail ordusu ise görüntünün yayınlanmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, soruşturma bitine kadar askerin görevine ara verildiğini duyurmuştu.

İsrail askerinin yargılandığı davaya bakan hakimin, olayla ilgili "makul şüphe var ancak yeterli delil yok" açıklaması tepkilere neden olmuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.