BMGK'dan Lübnan'a "cumhurbaşkanlığı krizini" aşma çağrısı

BMGK'dan Lübnan'a "cumhurbaşkanlığı krizini" aşma çağrısı
BMGK, Lübnan'daki siyasilere iki yıldır süren cumhurbaşkanlığı krizinin bir an önce aşılması yönünde çağrı yaptı

BEYRUT (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan'daki siyasilere iki yıldır süren cumhurbaşkanlığı krizinin bir an önce aşılması yönünde çağrıda bulundu.

BMGK'dan yapılan yazılı açıklamada, Lübnan parlamentosunun cumhurbaşkanı seçiminde yaşadığı başarısızlıktan endişe duyulduğu belirtilerek, "BMGK üyeleri, Lübnan parlamentosunun birbirini takip eden oturumlarda yeterli çoğunluk sağlanmadığı için cumhurbaşkanı seçememesinden endişe duyuyor. Konsey, Lübnanlı liderlere daha önce de yaptığı sorumlulukla hareket etme ve ivedilikle bir sonraki parlamento oturumunda bir araya gelerek cumhurbaşkanını seçme çağrısını tekrar ediyor" denildi.

Lübnan ordusunun "ülke sınırlarının güvenliği ve terörizmle mücadele" gibi konularda desteğe ihtiyacı olduğu vurgulanan açıklamada, orduya yönelik uluslararası desteğin devam etmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Lübnan'daki siyasi aktörlerin Suriye krizine dahil olmaktan kaçınmaları çağrısına yer verildi.

- Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizi

BMGK, Lübnanlı siyasilerin cumhurbaşkanlığı seçimlerini gerçekleştirmesi yönünde benzer bir çağrıyı geçen sene kasım ayında da yapmıştı.

Görev süresi Mayıs 2014'te dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın ardından siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle meclis, yaklaşık iki yıldır cumhurbaşkanı seçemiyor.

Lübnan parlamentosu son olarak mart ayının başında gerçekleştirdiği oturumda 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısının üçte ikisi olan 86 sayısına ulaşamamış ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini 23 Mart'a ertelemişti.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.