BMİHK'nın Filistin lehine aldığı kararlar

BMİHK'nın Filistin lehine aldığı kararlar
Filistin hükümeti, BMİHK'nın Filistin halkının kendi kaderini tayin etmesi ve Yahudi yerleşim birimleri konuları başta olmak üzere aldığı kararları memnuniyetle karşıladı

RAMALLAH (AA) - Filistin hükümeti, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin (BMİHK) Filistin lehine aldığı kararları memnuniyetle karşıladı.

Hükümet Sözcüsü Yusuf el-Mahmut tarafından yapılan yazılı açıklamada, hükümetin özellikle İsrail'in yerleşim politikası ve diğer ihlalleriyle ilgili BMİHK'nın aldığı kararları olumlu bir adım olarak değerlendirdiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen Filistinli genç hatırlatılarak, "BMİHK bu kararları görüşürken dünya, İsrail askerlerinin yerde yaralı yatan Abdulfettah eş-Şerif adlı Filistinliye ateş açarak öldürmesini izledi." denildi.

- "Karar, iki devletli çözüme destek niteliğinde"

Öte yandan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de yaptığı yazılı açıklamada, BMİKH'nın söz konusu kararının, iki devletli çözümü teyit eden uluslararası kanun prensibine destek niteliğinde olduğunu belirtti.

Maliki, açıklamasında bahsi geçen kararların, "Yahudi yerleşimcilerin terörü, yasadışı Yahudi yerleşim politikası, ayrım duvarı ve keyfi tutuklamalara yönelik kınama" manasına geldiğini kaydetti.

Açıklamada ayrıca, "İşledikleri suç ve ihlallerden dolayı İsrailli sorumlular yargılanmalı, Filistinli mağdurların zararları da tazmin edilmeli." denildi.

BMİHK dün, Doğus Kudüs de dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimleri, insan hakları konusu, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkı ve uluslararası hukuka göre sorgulanabilirlik, adalet konularında teminat verilmesini kapsayan 4 karar almıştı.

Cenevre'deki oylamaya katılan 47 ülkeden 32'si karar lehinde oy kullanırken, 15 ülke çekimser kalmıştı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.