Boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı varsa dikkat

Boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı varsa dikkat
Çocukların soğuk algınlığı, grip, nezle ve zatürre gibi hastalıklardan korunması için bir dizi tedbir alınması lazım geliyor .

ÇOCUĞUNUZA KİŞİSEL TEMİZLİĞİNE DİKKAT ETMESİNİ ÖĞRETİNKış mevsiminde havaların soğuması ile beraber çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Çocukların okul ve ya kreş gibi ortamlarda daha çok vakit geçirmeye başlaması bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sık görülmesinin sebepleri arasında henüz bağışıklık kazanmamış olmaları ve hijyen kurallarına yeterince uyamamaları yer almaktadır.
KIŞ HASTALIKLARINA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALINSoğuk algınlığı genellikle virüsler tarafından oluşmaktadır. Toplumda en sık görülmüş olan akut enfeksiyon hastalığıdır. Okula giden bir çocuk senede yaklaşık olarak 6-7 defa soğuk algınlığı geçirmektedir. Bu hastalığın bulaşması; hasta çocuğun öksürme ve hapşırmasıyla direkt temas ya da çocuğun salgılarına temas etmiş eşyalar yoluyla olmaktadır. Boğaz ağrısı, kaşıntısı, burun akıntısı ya da tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde sulanma, öksürük ve hafif ateş belirtiler arasında yer alır. Genellikle 7-10 gün içerisinde iyileşme sağlanmaktadır. Antibiyotik kullanmanın hiçbir yararı yoktur. Burun tıkanıklığı için burun damlaları önerilmektedir. C vitamini, ekinezya, propolis, çinko gibi soğuk algınlığında sık kullanılan desteklerin hiçbirinin etkinliği kanıtlanmamıştır.
ORTA KULAK İLTİHABI VE BRONŞİT SIK GÖRÜLÜYOROrta kulak iltihabı çocukluk döneminde en sık görülmüş olan hastalıklardan biridir. 2-3 yasına kadar çocukların çoğu en az bir defa orta kulak iltihabı geçirmektedir. Genellikle bu hastalığın evvelinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmektedir. Kulak ağrısı, ateş, huzursuzluk, iştahsızlık ve kusma orta kulak iltihabının belirtileri arasında yer almaktadır. 

Özellikle 2-6 yaş çocuklarda sık görülmüş olan hastalıklardan bir öteki de bronşiyolit; demek oluyor ki küçük hava yollarının iltihabıdır. Burun akıntısı, hafif ateş, iştahsızlık gibi bulgulardan kısa zaman akabinde ; hızlı ve zorlu solunum, hırıltı, yoğun öksürük ve daha ciddi olanlarda inleme, göğüs kaslarında çökme görülebilir. Ateş olmayabilir. Tedavide yeterli oksijen sağlanması önemlidir. Çocuğun yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır. Bronş açıcı, iltihabı önleyici tedaviler hastaya göre uygulanabilir.
GRİP VİRÜSÜ ÇABUK BULAŞIYORHer sene dünya nüfusunun %20'si grip virüsüne yakalanmaktadır. Bir grip salgınında en yüksek atak hızı okul çocuklarında görülmektedir. Soğuk algınlığının aksine hızlı bir başlangıcı vardır. Yüksek ateş, titreme, kafa ağrısı, yaygın kas ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik belirtileri görülmektedir. İshal ve kusma da görülebilmektedir. Grip virüsü çok fazla yaygı görülmüş olan bulaşıcı bir hastalıktır. Grip aşısı altı aydan çok büyük çocuklara uygulanabilmektedir. Bu aşının Eylül-Ekim aylarında uygulanması önerilmektedir; ancak Aralık ayı hatta akabinda da uygulanabilir.
Zatürre, akciğer dokusunun iltihabıdır. Virüsler ya da bakteriler etken olabilir. Ateş, hızlı solunum, öksürük, halsizlik kimi de hırıltılı solunum ve solunum güçlüğü belirtiler arasında yer alır. Özellikle altı aydan küçük çocuklar hastanede yatırılarak takip edilir. 
Solunum yolu enfeksiyonlarından çocukları korumak için öneriler;• Çocuklara hijyen kuralları öğretilmeli,
• Özellikle yemek öncesi ve tuvaletten akabinde el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı,
• Çocukların beslenmelerinin eksiksiz ve aşılarının tam olmasına dikkat edilmeli,
• Çocuklar sigara içilen ortamlarda bulundurulmamalıdır.
Boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı varsa dikkat

 

Kaynak: sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.