'Bosna Hersek'in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara olmalı'

'Bosna Hersek'in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara olmalı'
Başbakan Davutoğlu, "Bosna Hersek’in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara olmalı, başka hiçbir ülkeye bunu bırakmayız, bırakmamalıyız" dedi

ANKARA (AA) Başbakan Davutoğlu, "Bosna Hersek’in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara olmalı, başka hiçbir ülkeye bunu bırakmayız, bırakmamalıyız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sheraton Otel'de düzenlenen Türkiye-Bosna Hersek İş Forumu Gala Yemeğine katıldı.

Konuşmasında, verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, "Burada iki taraf yok yan yana oturan omuz omuza oturan dostlar, kardeşler var" dedi.

"Bosna Hersek'te acı ve hüzün varsa bize de uyku haram olur"
Davutoğlu, "Akademik hayattayken de savaşın bittiği günlerde Bosna Hersek’teydim. Bosna Hersek’in acısını biz acımız biliriz, Bosna Hersek’in başarısını başarımız biliriz. Onun için de Bosna Hersek ne zaman huzur içinde, istikrar içinde, barış içinde, refah içinde olursa biz İstanbul’da, Ankara’da, Türkiye’nin her yerinde rahat uyku uyuyabiliriz ama Bosna Hersek’te acı ve hüzün varsa bize de uyku haram olur" dedi.

'Bosna Hersek'in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara olmalı'
Özellikle Bosna Hersek’ten Türkiye’ye yapılan ithalatta kendilerini mutlu eden bir sıçrayış olduğunu ifade eden Davutoğlu, 2005’te 15 milyon dolar olan rakamın 250 milyon dolara çıktığını bildirdi. Davutoğlu, "Bundan mutluluk duyuyoruz ancak bunun yeterli olacağına da inanmıyorum. Biraz önce istatistiklere bakarken, Bosna Hersek'in ithalatında ilk beş ülke arasında Türkiye beşinci, Bosna Hersek’in ihracatında ilk beş ülke arasında ise yok. Arkadaşlar, bu kadar dostluktan sonra Bosna Hersek’in ithalatında da ihracatında da Türkiye bir numara olmalı, başka hiçbir ülkeye bunu bırakmayız, bırakmamalıyız, bir numara mutlaka, en fazla ithalat yapan da ihracat yapan ülke de Türkiye olmalı. Size öncelikle hedefimizin bu olması gerektiğini ifade etmek isterim" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasındaki 542 milyon dolarlık toplam ticaret hacminin yeterli olmadığını ve bunun en kısa sürede 1 milyar dolara çıkarılması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, iki ülkenin ticarette birbirini tamamlayan özelliklere sahip olduğunu kaydetti.

"Türkiye ulaşım imkanlarıyla en kolay ulaşılabilecek ülkelerin başında yer alıyor"
Başbakan Davutoğlu, "Türkiye alt yapı imkanları ve ulaşım imkanlarıyla dünyanın şu anda en kolay ulaşılır veya kendisinden dışarıya en kolay ulaşılabilecek ülkelerin başında geliyor. Saraybosna’ya ben aşkla bağlıyımdır, Saraybosna’nın her sokağını bilirim, Mostar’ı bilirim, Bihaç’ı bilirim, Tuzla’yı bilirim, Bosna Hersek’te adım atmadığım yerlerin sayısı azdır. Genç girişimcileri, öğrencilerimi, oradaki büyük potansiyeli de bilirim. Aynı şekilde sizler için de... İstanbul ve Türkiye’nin potansiyeli kendi memleketinizin potansiyeli gibi" diye konuştu.

"Türkiye ayaktayken Bosna Hersek bir daha kötü gün yüzü görmeyecektir"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ayaktayken Bosna Hersek artık bir daha kötü gün yüzü görmeyecektir. Türkiye kendisi sahip olduğu her imkanı Bosna Hersek ile paylaşacaktır" dedi.

"Allah bir daha Bosna Hersek'e bu acıları göstermesin"
Bosna Herseklilerin nihai barışının, tüm Bosna Herseklilerin her yerde iş sahibi olması ve evlerine dönmesiyle sağlanacağını dile getiren Davutoğlu, özellikle de Srebrenitsa’da katledilenlerin ailelerin evlerine dönmesi için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Allah bir daha Bosna Hersek’e bu acıları göstermesin. Son olarak Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesinde yargılanıp mahkum edilen türde Bosna Hersek’te Müslüman’ı, Hristiyan’a, Boşnak’ı Sırp’a düşman edenlerin faaliyetlerine izin vermesin. Bosna Hersek’te Müslümanlar, Hristiyanlar, Ortodokslar Katolikler, Sırplar, Boşnaklar ve Hırvatlar, hepsinin barış içerisinde yaşamasının arzu ediyoruz.

"Sizin kaderiniz bizim kaderimizdir"
Davutoğlu, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesinde işadamlarının da önemli rol oynayabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu toplantılar buna vesiledir. Değerli Dostum Denis Bey’e hoş geldiniz diyorum. Türkiye ülkenizdir, Bosna-Hersek de bizim ülkemizdir. Sizin kaderiniz bizim kaderimizdir. Bizim kaderimiz sizin kaderinizdir. Bosna-Hersek’in huzur barış, istikrar içinde müreffeh ülke olması için Türkiye elinden geleni yapacaktır.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.