Bosna Hersek'te "Bağımsızlık Günü" kutlandı

Bosna Hersek'te "Bağımsızlık Günü" kutlandı
Bosna Hersek Başbakanı Zvizdic: - "Bosna Hersek 24 yıl önce bağımsızlık yolundan gitmeyi seçti. Bugün, bunun ne kadar doğru bir hareket ve karar olduğunu görüyoruz. Bosna Hersek emin adımlarla AB üyeliğine doğru, modern ülkeler ailesine doğru ilerliyor"-

SARAYBOSNA (AA) - Eski Yugoslavya'nın bölünmeye başlamasıyla 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde düzenlenen referandumla bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek'te, Bağımsızlık Günü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Başkent Saraybosna'daki törenlerin merkezi, Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in mezarının da bulunduğu Kovaçi Şehitliği oldu.

Devlet, entite, kanton ve belediye yetkilileri, Bağımsızlık Günü dolayısıyla şehitliği ziyaret ederek buradaki anıta ve İzetbegoviç'in kabrine çiçek bıraktı, saygı duruşunda bulunup dua etti.

Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdic, 1992 yılında halkın büyük bir kesiminin özgürlükten yana durduğunu belirterek, "Bosna Hersek 24 yıl önce bağımsızlık yolundan gitmeyi seçti. Bugün, bunun ne kadar doğru bir hareket ve karar olduğunu görüyoruz. Bosna Hersek emin adımlarla AB üyeliğine doğru, modern ülkeler ailesine doğru ilerliyor" diye konuştu.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç, Bağımsızlık Günü'nün tüm ülke ve vatandaşları için büyük ve önemli bir gün olduğunu vurguladı.

Bosna Hersek vatandaşlarının Bağımsızlık Günü'nü kutlayan İzetbegoviç, "Bundan 24 yıl önce, 2 milyondan fazla vatandaşımız, tarihi bir yol ayrımında bulundukları sırada özgürlük ve bağımsızlık yoluna gitmeyi seçti. Bu kararı ise daha sonra on binlerce oğlumuz canlarıyla tescilledi. Bizim onlara karşı sorumluluğumuz, bu ülkeyi inşa etmeyi sürdürmek, adaletli bir toplum oluşturmak ve barış, refah isteyen, ülkesini seven insanları kazanmak" ifadesini kullandı.

İzetbegoviç, milli bayram olmasına rağmen bazılarının bugünü kutlamadığını anımsatarak, "Ülke genelinde, her iki entitede de barış, komşularıyla huzur içinde yaşamayı ve daha iyi yaşamı isteyen, doğdukları bu ülkeyi seven insanlar var. Bu insanların gücünü birleştirmek bizim görevimiz. Onları, kendilerini yanlış yollara çeken politikacıların elinden kurtarmalıyız" dedi.

Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Sefik Dzaferovic de 1 Mart'ın modern Bosna Hersek tarihindeki en önemli günlerden biri olduğunu ifade ederek, 24 yıl önce yapılan bağımsızlık referandumunda halkın büyük çoğunluğunun belki de ilk kez kendi ülkelerinin geleceği hakkında karar verdiklerini söyledi.

Yetkililer daha sonra, şehir merkezindeki Sönmeyen Ateş Anıtı'na da çiçek bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

- Bağımsızlık referandumu

Eski Yugoslavya'nın parçalanmaya başlamasıyla 29 Şubat-1 Mart 1992'de düzenlenen referandumla, Slovenya ve Hırvatistan'ın ardından bağımsızlığına Bosna Hersek de bağımsızlığına kavuşmuştu.

Ülke genelinde yapılan ve Sırpların büyük çoğunluğunun boykot ettiği referanduma halkın yüzde 63,6'sı katılmış, referanduma katılanlarında yüzde 99,7'sinin bağımsızlık için "Evet" oyu kullanmasıyla Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etmişti.

Bağımsızlık ilanının hemen ardından da üç buçuk yıl süren ve birçok katliamın, tecavüzlerin ve soykırımın yaşandığı Bosna Savaşı başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.