Bosna Hersek'te kamu yayıncılığı tehlikede

Bosna Hersek'te kamu yayıncılığı tehlikede
Bosna Hersek Radyo ve Televizyonu maddi sorunlar nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya- Genel Müdür Karamehmedovic: "Protestoya başvurmak istemiyoruz, sadece hakkımız olanı almak istiyoruz"

SARAYBOSNA (AA) - Kamu yayıncılığı yapan Bosna Hersek Radyo ve Televizyonu (BHRT) maddi imkansızlıklar nedeniyle kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

BHRT Genel Müdürü Belmin Karamehmedovic, yaptığı açıklamada, kurumun en önemli finans kaynağı olan vergilerin, mevcut kanun gereği sabit telefon faturaları üzerinden ödendiğini belirterek, son dönemde sabit telefon hattı kullancılarının sayısının önemli ölçüde azalmasının kendilerini mali açıdan olumsuz etkilediğini ifade etti.

Vatandaşların sabit telefon hatlarının iptal etmesiyle kurumun ayakta kalmasının sorgulanmaya başlandığına işaret eden Karamehmedovic, vergilerin sabit telefon faturaları üzerinden alınmasını öngören kanunun geçerliliğinin 2016 yılı itibarıyla sona erdiğini anımsattı.

Bosna Hersek hükümetinin ilgili kanunun geçerliliğini 30 Haziran'a kadar uzatmasının kendileri için kalıcı bir çözüm olmadığını vurgulayan Karamehmedovic, vergilerin sabit telefon hatları yerine elektrik faturalarına yansıtılmasının da uzun vadeli bir çözüm olmayacağını, en makul çözümün vergilerin kablolu televizyon sağlayıcılarından alınması olduğunu savundu.

Karamehmedovic, AB ülkelerinin tamamında devlete ait televizyon ve radyo kurumlarının bulunduğuna işaret ederek, maddi imkansızlıklar nedeniyle kapatılmaları halinde Bosna Hersek'in bu anlamda bir ilki oluşturacağını belirtti.

Bosna Hersek'in istikrarı için BHRT'ye ihtiyaç olduğunu söyleyen Karamehmedovic, "Sendika ve sivil toplum kuruluşlarından bu aşamada çok destek gördük. Protestoya başvurmak istemiyoruz, sadece hakkımız olanı almak istiyoruz" diye konuştu.

- "Uygulamanın uzatılması sadece ağrı kesici bir ilaç"

Radyo ve televizyon vergisinin sabit telefon faturaları üzerinden alınmasını öngören kanunun geçerliliğinin 30 Haziran 2016'ya kadar uzatılmasını değerlendiren Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Ulaştırma ve Komünikasyon Komisyonu Başkanı Momcilo Novakovic de mevcut uygulamanın uzatılmasının sadece "ağrı kesici bir ilaç" olduğunu kaydetti.

Hükümetin kararının nihai bir çözüm olmadığını kaydeden Novakovic, "Bu sorunun çözümü uzatıldıkça, ertelendikçe kamu yayıncılığı sorununa nihai bir çözüm bulunamaz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.