Breivik'ten Norveç hükümetine dava

Breivik'ten Norveç hükümetine dava
Norveç'te 77 kişinin katili Anders Behring Breivik hapishanedeki kötü koşullar nedeniyle Norveç devletine dava açtı

ANKARA (AA) - Norveç'te 2011 yılında hükümet binalarına ve Utoya Adası'na düzenlediği saldırılarda 77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin iki hükmünü ihlali ettiği gerekçesiyle Norveç devletinden şikayetçi oldu.

BBC'nin haberine göre, duruşmanın yapıldığı salonda kelepçelerinin çıkarılmasının ardından Nazi selamı veren Breivik, cezaevi koşullarının "işkence" olduğunu belirterek, dış dünyadan yalıtılmış bir ortamda tutulmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali olduğunu savundu.

Breivik'in avukatı Oystein Storrvik, başkent Oslo'dan 100 kilometre uzaklıktaki Skien Hapishanesi'ndeki müvekkilinin "tecrit edilmiş olmaktan ötürü stresli olduğunu" belirtti.

Storrvik, "Breivik'in hapishanede yaptığı şeylerden biri ders çalışmaktı ve artık bunu bıraktı ve bu durumun, Breivik'in psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkileyen tecritin bir işareti olduğunu düşünüyorum" dedi.

Başsavcılık ofisinden yapılan açıklamada, standart ve uygulamalarla ilgili varılan resmi anlaşmaya göre, Breivik'in hapishane şartlarının "izin verilen sınırlar dahilinde iyi" olduğu kaydedildi.

Skien Hapishanesi'nde görülen duruşmanın cuma gününe kadar sürmesi bekleniyor.
Breivik, ziyaretçileriyle camlı bir bölmenin arkasından gardiyanların nezaretinde görüşebiliyor. Breivik, Norveç ve İsveç'teki medya kuruluşlarına gönderdiği mektupta, tamamen tecritte tutulduğunu ve hücresi dışında geçirdiği vaktin günde bir saatle sınırlı olduğunu ifade etmişti.
Diğer yandan, Breivik, ilk olarak sevk edildiği Ila Hapishanesi'nde de koşulların insanlık dışı olduğunu söyleyerek cezaevi yönetimine mektup yazmıştı.
Mektupta, kahvesinin soğuk servis edilmesinden, ekmeğine sürecek yeterli tereyağ olmadığından şikayetçi olan Breivik, nemlendirici kullanmasına izin verilmediğini belirtmişti.
Breivik, 1998 yılında lise eğitimini yarıda bırakarak ayrıldığı Oslo Ticaret Okulu’nda gerekli derslerini tamamlayıp diplomasını almış ve cezaevindeyken üniversite eğitimine başlamak için Oslo Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'ne başvurmuştu.

Anders Behring Breivik 2011 yılının Temmuz ayında başkent Oslo’da ve Norveç’e bağlı Utoya Adası'ndaki gençlik kampına düzenlediği terör saldırılarında toplam 77 kişiyi öldürmüş ve 242 kişiyi yaralamıştı.
Norveç’te idam cezası kaldırıldığı için en uzun hapis süresi olan 21 yılla cezalandırılan Breivik’in bu cezasının müebbet hapse çevrilmesinin önü halen açık tutuluyor.

Breivik ağır cezaevi koşullarını gerekçe göstererek ölüm orucuna başlama tehdidinde bulunmuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.