Brent petrolde orta vadeli düşüş beklentisi, fiyatı 38 dolara indirdi

Brent petrolde orta vadeli düşüş beklentisi, fiyatı 38 dolara indirdi
ANKARA (AA) - Brent petrolün varil fiyatı, piyasadaki üretim fazlası, Morgan Stanley'nin küresel durgunluk riskinin artacağı ve 2017'de petrolün 25 doları...

ANKARA (AA) - Brent petrolün varil fiyatı, piyasadaki üretim fazlası, Morgan Stanley'nin küresel durgunluk riskinin artacağı ve 2017'de petrolün 25 doları görebileceği uyarısını yapmasıyla bugün 38 dolar seviyesine geriledi.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dün yüzde 2,8'lik düşüşün ardından bugün de gerilemesini sürdürerek, önceki kapanışa göre yüzde 2,12 azalışla 36,39 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.

İran'ın pazar günü, Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar gibi büyük üreticilerin petrol fiyatlarını dengelemek adına ham petrol üretimlerini ocak seviyesinde tutma girişimine katılmayacağını açıklaması ve Morgan Stanley'nin dünya genelindeki önemli ekonomilerin 2016 için büyüme tahminlerini düşürmesi sonrasında dün petrolün varil fiyatı 40 doların altına inerken, bugün 38,52 dolarla yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesini gördü.

Yaptırımların kaldırılmasının ardından petrol üretimini arzını artırmayı hedeflediğini söyleyen İran'ın üretimi, şubatta günlük 3,13 milyon varil seviyesine ulaştı. Üretimi dondurma kararına ilişkin İran, günlük 4 milyon varil üretim hedefini yakalayıncaya kadar konuşmalara katılmayacağını bildirdi.

ABD merkezli finansal hizmet şirketi Morgan Stanley, hazırladığı raporda, gelişmekte olan piyasaların ve gelişmiş ülkelerin büyüme hızlarının yavaşladığına dikkati çekerek, gelecek 12 ay için küresel durgunluk olasılığının yüzde 30 arttığını vurguladı.

Şirket, buna bağlı olarak petrol fiyatlarının da küresel petrol piyasalarındaki düşüşüne yüksek arz fazlası ve dünya genelinde ham petrol talebinin düşük olması nedeniyle devam edeceğine ve varil başına ortalama fiyatın 2017'nin ilk çeyreğinde 25 dolara kadar düşebileceğini belirtti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.