Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'in görevden uzaklaştırılması

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'in görevden uzaklaştırılması
Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan "Aquarius" adlı Brezilya filminin yönetmeni ve oyuncuları, kırmızı halıda Rousseff'i destekleyen kağıtlar taşıdı

CANNES (AA) - Cannes Film Festivali'nde, "Aquarius" isimli Brezilya filminin yönetmeni ve oyuncuları Brezilya Senatosu'nun geçici olarak görevden uzaklaştırdığı Devlet Başkanı Dilma Rousseff'e destek eylemi yaptı.

Festival'de Altın Palmiye için yarışan Brezilya yapımı "Aquarius" isimli filmin ilk gösterimi öncesinde kırmızı halıdan geçen filmin oyuncuları ve Brezilyalı yönetmeni Kleber Mendonça Filho, üzerinde Rousseff'e destek içerikli yazılar bulunan kağıtlar taşıdı.

Yazılarda "Brezilya'da darbe var", "Dünya bu yasal olmayan hükümeti tanıyamaz" gibi ifadelerin yer aldığı görüldü.

Film ekibi benzer eylemleri foto muhabirleri için özel fotoğraf çekimi seansı ve basın toplantısında da yaptılar.

Brezilya'da, Devlet Başkanı Rousseff, 12 Mayıs'ta Kongrenin üst kanadı Senato'da yapılan oylama sonucu geçici olarak görevden alınmıştı. Rousseff, yargılanması için atılan adımları "darbe" olarak nitelendirmişti.

Rousseff, herhangi bir suç işlemediğini, hükümetinin "sabotaja uğradığını" savunarak, yargılanması için atılan adımların "maskaralık ve darbe" olduğunu söylemişti.

Brezilya'nın ilk kadın Devlet Başkanı olan Dilma Rousseff, kendisini savunmak için olası tüm yasal yollardan faydalanacağını belirtmişti.

Kongrenin üst kanadı Senato'da yapılan oylamada Dilma Rousseff'in, bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmek suçlamasıyla yargılanması kabul edilmişti. Oturum, 70'ten fazla senatörün söz almak istemesi sonucu yaklaşık 20 saat sürmüştü.

Rousseff, Senato'daki oylamada salt çoğunluğun sağlanması nedeniyle 180 günlüğüne görevinden alınacak ve yargılama sürecinde yerini 6 aylığına yardımcısı Michel Temer'e bırakacak.

Dilma Rousseff, aynı zamanda 2003-2010 yıllarında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı ve yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla da karşı karşıya bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.