Brezilya'da Zika virüsüyle mücadele

Brezilya'da Zika virüsüyle mücadele
Sivrisinekler yoluyla bulaşan virüsle mücadele için ülkedeki kanalizasyon sistemi iyileştirilecek

RIO DE JANEIRO (AA) - Brezilya hükümetinin, Zika virüsüyle mücadele kapsamında kanalizasyon sistemini iyileştireceği açıklandı.

Brezilya Şehir Bakanı Gilberto Kassab, sivrisinekler yoluyla bulaşan virüsle mücadele için sivrisineklerin çoğalmasına neden olan yetersiz kanalizasyon arıtma sistemlerinin iyileştirilmesine öncelik verileceğini söyledi.

Temiz suya erişim ve hijyene daha çok önem verilmesi konularının gündeme geldiği bir konferans sonrasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Kassab, ülkedeki kanalizasyon sistemlerinin yeterli olmadığını, hükümetin bunların ihyasına öncelik vereceğini kaydetti.

Rio de Janeiro'daki olimpiyat oyunları öncesinde Zika virüsü nedeniyle endişe duyulan ülkede, yetkililer olimpiyat alanlarında temizliğinin sağlanacağını taahhüt ediyor. Oyunlarda kullanılacak suların temizliği konusunda endişeler devam ederken, sivil toplum kuruluşu Trata Brazil, Brezilya'da kanalizasyon suyunun yüzde 60'tan fazlasının arıtılmadığını açıkladı.

Mayıs 2015'te sivrisinekler yoluyla yayılarak, Brezilya'da patlak veren virüse tüm Amerika kıtasıyla birlikte Avrupa'da rastlanmıştı. İlk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüsü taşıyan sivrisinek türü Aedes'in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yılları arasında toplam 44 ülkede görülürken, 33 ülkede salgın şeklinde belirdi. Zika virüsünden en fazla etkilenen ülke olan Brezilya'da yetkililer, salgının büyüklüğü nedeniyle virüs vakalarını saymayı bıraktı. Salgının ortaya çıktığı 2015 yılından bu yana ülkede 497 bin 593 ila 1 milyon 482 bin 701 Zika vakasının görüldüğü tahmin ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.