"Bronşektazi" hastalığı hayatını kararttı

"Bronşektazi" hastalığı hayatını kararttı
Samsun'da "bronşektazi" (bronş genişlemesi) hastalığı nedeniyle zor günler geçiren 3 çocuk annesi Müzeyyen Karaaslan, çok bilinmeyen hastalığında erken teşhisin önemi ve bilinirliğin artması için topluma anlatılmasını istiyor - Karaaslan: - "Artık işlerim

SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ / MUSTAFA ÇAVUŞ - Samsun'da yaşayan 3 çocuk annesi Müzeyyen Karaaslan, "bronşektazi" (bronş genişlemesi) hastalığı yüzünden zor günler geçiriyor.

Canik ilçesinde oturan 44 yaşındaki ev hanımı Karaaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşlarda başlayan ancak 4 yıl öncesinde teşhisi konulan bronşektazi hastalığı yüzünden hayatının adeta yarım kaldığını söyledi.

Söz konusu hastalık nedeniyle nefes almakta güçlük çektiğini ve sürekli ağrılar yaşadığını belirten Karaaslan, ev işlerinde kendisine 24 yıllık polis memuru eşinin yardım ettiğini dile getirdi.

Bronşektazi hastalığının toplum tarafından iyi bilinmediğini ancak sonuçlarının ciddi olduğunu ifade eden Karaaslan, yaşadıklarını anlatarak hastalığı duyurmak istediğini söyledi.

Çok bilinmeyen bu hastalığın topluma iyi anlatılması gerektiğini belirten Karaaslan, şunları dile getirdi:

"Bebekliğimde bir hastalık geçirmişim. Bu da sağ ciğerimde bir iz bırakmış. Bu iz zamanla bronşektazi hastalığına dönüşmüş. Biz bu hastalığı hiç duymadık. 38 yaşımda bu hastalığın teşhisi konuldu. Teşhis konulduktan sonra da bu hastalık bize anlatılmadı. Bu çok ağır ve ciddi bir hastalık. İlerlediği zaman ameliyat şansı olmuyor. Artık işlerimi zor yapıyorum. Ben de 1,5 yıldır hastalığı yaşayarak tanıdım. Az bilinen ve geri dönüşü olmayan bu hastalığın insanlara iyi anlatılması lazım. Bu hastalığın teşhisini koydukları zaman hastalığı bize anlatmaları gerekirdi. Bizi uyarmaları gerekirdi. Hastalığım ilerlemeden ameliyat şansımın olduğunu bilseydim belki bu yaşadıklarımı yaşamayacaktım."

Şiddetli göğüs sancılarının yanı sıra nefes darlığı ve sırt ağrıları çektiğini anlatan Karaaslan, şöyle devam etti:

"Eşimle çocuklarımla mutlu bir aileydik. İbadetlerimizi yapardık. Kendi halimizde yaşardık. Bu hastalık beni ibadetlerimden geriye bıraktı. Annelik yapamıyorum. Eşime görevlerimi yapamıyorum. Sosyal hayatım bitti. Bu hastalığın tedavisi sadece antibiyotik. Bu antibiyotikler de organlarıma zarar verdi. Bu hastalığı herkesin duymasını istiyorum. Doktorlar zarar gören bronşların düzelerek eski haline gelmeyeceğini söylüyorlar. 'Bu hastalığa alış ve psikolojik destek al' diyorlar. Psikolojik destek istemiyorum. İnşallah Allah'a olan imanım bana yeter. Allah'ın izniyle bu hastalığımı yenebilirim. Allah'ın mucizesini bekliyorum."

Televizyon programlarında söz konusu hastalığın insanlara anlatılmasını isteyen Karaaslan, bu konuda insanların bilinçlenmesi için kendi hayatını yazılara döktüğünü ancak henüz yazılarını bir yerde yayınlatmadığını belirtti.

Karaaslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok sevdiğini ve ondan yardım istemek için mektup yazdığını da belirtti.

- ''Hastalık bronşlarda kalıcı genişlemeye neden oluyor"

Samsun Medicana Hastanesinde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, bronşektazi hastalığının bronşlarda kalıcı genişlemelere neden olduğunu söyledi.

Hastaların sürekli kendilerini koruması ve özellikle üşütmekten kaçınması gerektiğini vurgulayan Bilgin, şu bilgileri aktardı:

"Bronşların geri dönüşsüz biçimde genişlemesi olan bu hastalıkta en ufak bir üşütme hastayı rahatsız eder. Kalıcı genişlemeler bağışıklık sisteminin baskılanmasıyla ciğeri en küçük enfeksiyona hazır hale getirir. En ufak üşütme de öksürük balgam olur. Çok ilerlerse hasta sürekli öksürdüğünde balgam çıkarır. Nefes darlığı eklenir. Akciğerin belli bir kısmını kaplarsa akciğer fonksiyonunu da yitirir. Gençlerde de çocuklarda da görülebilir. O zaman bağışıklık siteminde bir sorun vardır. Ama Müzeyyen hanım gibi belli bir yaştan sonra geliyorsa daha önce geçirdiği bir hastalık nedeniyle oluştuğunu söyleyebiliriz."

Hastalığın bilinen tedavisinin antibiyotik olduğunu, enfeksiyon olduğunda ise enfeksiyonun kurutulduğunu ifade eden Bilgin, hastaların bol su tüketmesi ve kendine sürekli dikkat etmesi ve bu hastalıkla yaşamaya alışması gerektiğini sözlerine ekledi.

"Bronşektazi" hastalığı hayatını kararttı

"Bronşektazi" hastalığı hayatını kararttı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.