Bu şehirde imarı "babalar" belirliyor

Bu şehirde imarı "babalar" belirliyor
Bayram Baba, Çaput Baba, Horoz Baba ve Külhani Ali Baba'nın da aralarında olduğu 41 türbenin bulunduğu Aksaray'da belediye, kentin tarihi dokusunu oluşturan türbelerin korunması için imar ve altyapı çalışmalarını titizlikle sürdürüyor- Belediye Başkanı Ya

AKSARAY (AA) - ÖZKAN BEYER - Aksaray Belediyesi, imar ve altyapı çalışmalarını kentte yoğun halde bulunan türbelere göre yapıyor.

Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli başta olmak üzere birçok evliyaya ev sahipliği yapan kentte, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok türbe bulunuyor.

Kent merkezindeki Bayram Baba, Çaput Baba, Horoz Baba ve Külhani Ali Baba türbeleri gibi bilinen 41 türbenin yanı sıra hakkında net bilgi bulunmayan birçok dini mekan yer alıyor.

Neredeyse her mahallede, kimi zaman bir evin yanında ya da yolun ortasında karşınıza çıkan türbeler, şehrin tarihi dokusunu günümüzde de yaşatıyor.

Aksaray Belediyesi tarafından gerçekleştirilen imar, alt ve üstyapı çalışmaları da tarihi dokuya zarar vermeden titizlikle sürdürülüyor.

Belediye yetkilileri, çalışmalara başlamadan önce bölgede herhangi bir türbe veya benzeri tarihi yapı olup olmadığını araştırıyor. Türbenin varlığı tespit edilirse, projede değişiklik yapılarak söz konusu mekanın korunması sağlanıyor.

Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde 70 bin evliyanın Aksaray'da yaşadığından bahsettiğini anımsattı.

Şehrin tarihte birçok veli ve evliyaya ev sahipliği yaptığını anlatan Yazgı, "Anadolu Selçuklu sultanı 2. Kılıçaslan'ın döneminde yapılan Aksaray'daki Zinciriye Medresesi'nde birçok evliya kalmıştır, kentte yaşamıştır. O dönemin üniversitesi olan medresede, sayısız ilim adamı ders vermiştir" diye konuştu.

Yazgı, ilim ve irfan merkezi Aksaray'da birçok alimin mezarının bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aksaray'da hemen her yerde bir alimin mezarı bulunabiliyor. Bizler bu konuda çok hassas davranıyoruz. Herhangi bir yerde imar çalışmalarımızı yaparken bu mezarlara rastlıyoruz. Türbelere zarar vermeden, orada yatanların aziz ruhlarını incitmeden, etrafını kapatmak gerekiyorsa kapatarak, bazen yolun yönünü değiştirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.