Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Kalfin istifa etti

Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Kalfin istifa etti
SOFYA (AA) - Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Bakanı İvaylo Kalfin'in görevinden istifa ettiği belirtildi.Alınan bilgiye...

SOFYA (AA) - Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Bakanı İvaylo Kalfin'in görevinden istifa ettiği belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Başbakan Boyko Borisov, Kalfin’i makamında kabul etti. Kalfin, bir süre görüştüğü Borisov'a istifasını sundu. Borisov da bugüne dek yaptığı çalışmalarından dolayı teşekkür ettiği Kalfin'in istifasını kabul etti.

Kalfin’in içinde yer aldığı Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu için Alternatif (ABV) Partisi'nce de konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, Bulgaristan Parlamentosu’nda kabul edilen ve yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanma haklarını sınırlandıran seçim yasasındaki değişikliğin istifa kararına neden olduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, hükümet ortaklarından Vatansever Cephe’nin (PF) telkini ile kabul edilen seçim yasası değişikliklerini veto etmişti. Veto gerekçelerini sonradan açıklayacağını belirten Plevneliev, yasa değişikliği ile başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkede yaşayan vatandaşlar ile ülkedeki seçmenlerin arasında ayrım yapıldığını bildirmişti. Plevneliev, seçim yasasında yapılan değişikliklerin anayasaya aykırı olduğunu, bunun parlamentodan yeniden geçmesi durumunda bile konuyu anayasa mahkemesine taşıyacağını açıklamıştı.

Başbakan Borisov ise 4 partiden oluşan koalisyon hükümetini ayakta tutmakta zorlandığını belirtmişti.

Öte yandan PF Eş Başkanı Valeri Simeonov ise yasanın, mevcut hali ile parlamentodan geçmemesi halinde kendilerinin de iktidar ortaklığından çekileceğini söyledi.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi, ırkçı kesimin telkini ile yapılan seçim yasasındaki değişikliklere karşı olduğunu açıklamıştı.

Parlamentoda ana muhalefet konumunda bulunan Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) yeni seçilen Genel Başkanı Korneliyea Ninova, sonbaharda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından erken genel seçimlere gidilmesi gerektiğini dile getirerek, "BSP karalı bir muhalefet olarak bunun için mücadele verecek” ifadesini kullandı.

-Seçim yasasındaki sorun yaratan değişiklikler

Bulgaristan’da yaşayan vatandaşların arka arkaya iki seçimde sandık başına gitmemeleri durumunda isimleri seçmen listesinden silinecek. Başta Türkiye olmak üzere Bulgarların en fazla yaşadığı ülkelerde sandık kurmak için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekecek. Yurt dışında, nüfusu 1 milyonu aşan ve Bulgaristan diplomatik temsilciliğinin bulunmadığı şehirlerde seçmen sandığının kurulması için en az 100 kişinin başvuruda bulunması gerekecek. Bulgaristan vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Türkiye, Kanada ve ABD gibi ülkelerde oy hakkına sahip olan en az 100 seçmenin talebi o bölgede sandık kurulmasına yeterli olabilecek. Aynı durum Bulgaristan’ın üyesi olduğu Avrupa Birliği ülkeleri için de geçerli olacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.