Bulgaristan’daki asimilasyon kampanyası

Bulgaristan’daki asimilasyon kampanyası
Bulgaristan’da eski komünist rejiminin Tük ve Müslümanlara yönelik asimilasyon kampanyası anıldı- HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı:- “Sevgimiz nefretinizden büyük”

SOFYA (AA) – Bulgaristan’da 1989 yılında yıkılan komünizm rejiminin ülkedeki Türk ve Müslümanlar üzerinde uyguladığı kanlı asimilasyon kampanyası ile ilgili anma törenleri ülkenin kuzeydoğusundaki İsperih kentindeki Demir Baba Tekkesi’nde başladı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) himayesinde düzenlenen etkinlikte konuşanlar 27 yıl önce sona eren kampanyanın komünistlerce “Yeniden Doğuş Süreci” olarak adlandırıldığını anımsattı.

HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, konuşmasında Demir Baba Tekkesi’nin Bulgaristan’daki demokratikleşme hareketinin simgesel yerlerinden biri olduğunu söyledi.

HÖH’ün 27 yıl önce kurulduğunu anımsatan Karadayı, “Bu kutsal yerde kalplerimiz ve canlarımız bir olup vatanımızdaki demokrasi, özgürlük ve haklarımızı savunma mücadelemize güç verir. Bizi asla kimse yenemez.” ifadesini kullandı.

Bulgaristan’da hala eski komünist rejimin ideolojisini paylaşan siyasi oluşumlar bulunduğunu belirten Karadayı, “Sevgimiz nefretinizden büyüktür” dedi.

Etkinliğe HÖH’ün ulusal ve Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ve yerel yönetim temsilcileri de katıldı. Anma törenler ay sonuna dek sürecek.

Bulgaristan’da Moskova’nın telkini ile 1980’li yılarında başlayan, ülkedeki nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan Türk ve Müslümanlara karşı asimilasyon kampanyası yüzünden, eski rejimin 1989 yılında yıkılmasından önce 370 bin kişi Türkiye’ye göçe zorlanmıştı. Bulgaristan’da kalanların isimleri Slav kökenli isimlerle zorla değiştirilmiş, ibadet etmeleri yasaklanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.