Bulgaristan’daki sığınmacılar

Bulgaristan’daki sığınmacılar
Sivil toplum örgütleri, Sofya Üniversitesinde sığınmacı çocukların eğitimi için seferber oldu- Bulgaristan’da Mülteci Kadınlar Konseyi Başkanı Auanis:- “Yaşı ne olursa olsun, tüm sığınmacı çocuklar eğitimine yeniden ilkokulun birinci sınıfından başlıyor"

SOFYA (AA) - İHVAN RADOYKOV – Bulgaristan’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, Sofya Üniversitesinde düzenledikleri etkinlikte ülkede yaşayan sığınmacı çocukların eğitimi için destek topladı.

Eğitim, kariyer ve gönüllü hayır işler alanında faaliyet gösteren Misyonlu Kariyer Forumu’na bağlı 34 sivil toplum örgütü, 50 ayrı sektörde gönüllü çalışan toplama etkinliğinde biriktirdikleri bağışlarını ülke genelinde farklı okullarda okuyan 58 sığınmacı çocuğuna yeni olanaklar yaratmaya çalıştı.

Bulgaristan’da Mülteci Kadınlar Konseyi Başkanı Lindoe Auanis, özellikle çocukların yeni bir ülkede yaşamını sürdürebilmeleri için çok önemli bir desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Auanis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Yaşı ne olursa olsun, tüm sığınmacı çocuklar eğitimine yeniden ilkokulun birinci sınıfından başlıyor” dedi.

Öncelikli olarak çok çocuklu ailelerin reislerinin, eş ve çocuklarının yeni toplumda verimli yer alabilecekleri konusunda ikna olmaları gerektiğini vurgulayan Auanis, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kadın-erkek hakların eşitliğinin yaşandığı bir ortamda çocukların gelişim ve eğitimini ön plana çıkartıyoruz. Sığınmacılara, geldikleri toplumun taşıdığı değerlerini, inançlarını kaybetmeden, onları ev sahibi yeni toplumda da yaşayabileceklerini anlatıyoruz. Bu durumda önce erkeklere yardım etmeden, beraberindeki ailelere de yardım etmemiz zor olur."

Sığınmacıların ailelerini bölmediklerini, birliğini sağladıklarını dile getiren Auanis, 20 yıl önce Irak’tan Bulgaristan’a geldiğinde benzer uyum sürecinden geçtiğini belirterek, “Bulgaristan’da 58 çocuğun bu ülkede eğitim alıp, yaşıtları ile birlikte mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Başta dil sorunu olmak üzere bu çocukların ödev yapma ve okul giderlerini karşılama gibi her türlü ihtiyaçlarına kaynak bulmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Misyonlu Kariyer Forumu Başkan Yardımcılarından Emiliya Zafirakı da “Bir yandan kendi çalışmalarımızı sürdürürken, diğer yandan savaştan, ölümden kaçan çocukların diğer sığınmacı grupların arasında en narin olup en çok şefkate muhtaç olduklarının farkındayız. Bu ortamda el birliği ile yapabileceğimiz her türlü yardıma hazırız” dedi.

Zafirakı, çocukların yeni bir ortama en hızlı ve en kısa yoldan uyum sağlayabildiklerine, başarıları ile bir süre sonra ailelerin entegrasyonuna bile koçluk edebildiklerine değindi.

Devlet Mülteciler Ajansının resmi açıklamasına göre, Bulgaristan'da kurulan, 5 bin 130 kişi kapasiteli başlıca 5 sığınmacı ve mülteci kampında kalıcı olarak ikamet eden sığınmacı sayısı sadece 830.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.