Bulgaristan’dan Arnavutluk’un AB üyeliğine destek

Bulgaristan’dan Arnavutluk’un AB üyeliğine destek
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mitov:- “Avrupa ancak Batı Balkanlar da AB’nin bir parçası olduğunda bütün olacak”- Arnavutluk Dışişleri Bakanı Buşati:- “Güneydoğu Avrupa ülkelerinin geleceklerinin NATO’ya bağlı olması konusunda garanti istiyoruz”

SOFYA (AA) - Bulgaristan Dışişleri Bakanı Daniel Mitov, “Avrupa ancak Batı Balkanlar da Avrupa Birliği'nin (AB) bir parçası olduğunda bütün olacak.” dedi.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya’ya, yarın başlayacak Avrupa Konseyi 126. Dışişleri Bakanları Dönem Toplantısı'na katılmak üzere gelen Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditimir Buşati, Bulgar mevkidaşı Mitov ile görüştü.

Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Batı Balkanlar ile Arnavutluk’un AB ile işbirliği konularının ele alındığı ifade edildi.

Görüşmenin ardından Bulgaristan ile Arnavutluk hükümetleri arasında Arnavutluk’un AB'ye entegrasyonuna ilişkin bir mutabakat belgesi imzalandı.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mitov, ülkesinin Arnavutluk’un AB üyeliğini desteklediğini belirterek, “Avrupa ancak Batı Balkanlar da AB’nin bir parçası olduğunda bütün olacak” diye konuştu.

İmzalanan mutabakatın ikili ilişkilere de ivme kazandıracağını dile getiren Mitov, “AB üyeliğine doğru giden, kolay olmayan reformlar yolunda başarılı olabilmeleri için sahip olduğumuz her türlü deneyimimizi de Arnavut meslektaşlarımızla paylaşmaya hazırız.” dedi.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Buşati de şunları kaydetti:

“Güneydoğu Avrupa ülkelerinin geleceklerinin NATO’ya bağlı olması konusunda garanti istiyoruz. Bu bağlamda Karadağ’ın katılımı, bölgemize daha çok istikrar sağlayacak iyi ve akılcı bir ilerleme sayılır. Diğer yandan böylece bölgede üçüncü taraf olarak adlandırdığımız diğer oyuncuların etkisi de azalacaktır. Güneydoğu Avrupa’daki krizler, bölgede daha çok NATO, daha çok AB olduğu zaman aşılacaktır. Bulgaristan ile Arnavutluk arasındaki diyalog zaten çok iyidir.”

Bulgaristan ile Makedonya’daki gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Buşati, “Makedonya’da istikrar olmasını istiyoruz.'' diye konuştu.

Makedonya’daki krize çözüm bulunması için siyasi diyaloğun yeniden kurulmasını arzu ettiğini de dile getiren Buşati, bu ülkenin NATO'ya üye olması konusunu desteklediklerinin altını çizdi.

Buşati, Bükreş’te 2008 yılında yapılan toplantıda belirlenen net bir takım üyelik kriterlerinin olduğunu anımsatarak, “Bu kriterler, hem Makedonya hem de NATO’ya katılımını istediğimiz diğer üye adayları için de geçerlidir. Onları (kriterleri) Varşova’da yapılacak NATO toplantısında da savunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.