BÜYÜKŞEHİRİN KAMULAŞTIRMA BİLMECESİ

BÜYÜKŞEHİRİN KAMULAŞTIRMA BİLMECESİ
Konya’nın inşaat halindeki yeni YHT Garı etrafındaki Yapağıcılar Sitesindeki esnaf, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma bilmecesi nedeniyle mağdur durumda.

Esnaf, belediyenin kamulaştırmaya hazırlandığı bölgedeki belirsizlik nedeniyle ne işyerlerini yenileyebiliyor ne de taşınabiliyor. Kamulaştırmadaki belirsizlik yüzünden Belediye Başkanıyla görüşmek isteyen esnafa sayısız ret cevabı geldi. Esnaf, eli kolu bağlı vaziyette bu süreçte ne yapacaklarını çözmeye çalışıyor.

BELEDİYE BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞME SAĞLAYAMIYORLAR

Konu hakkında görüştüğümüz esnaf şu açıklamalarda bulundu: “Geçtiğimiz yıl şubat – mart aylarında Belediye İmar Dairesi yetkilileri ile bu bölgenin akıbetini görüştük. Belediye burada Otel – AVM ne gibi bir proje yapmak istiyorsa biz esnaflar olarak taşın altına elimizi koyalım, yaptıralım dedik. Görüşmeler sürerken Belediye referandumdan sonra buranın acele kamulaştırılması için bakanlar kurulundan karar çıkarttırdı. Arkasından belediyeden görevliler buraya gelerek buraya kendimiz bir yapı yapacağız, 2-3 ay sürmez tahliye ettirilirsiniz dediler. Biz de özel proje alanı diye bir kamulaştırma olamayacağını söyleyerek hakkımızı aradık ve avukatımız ile dava açtık. Mahkeme geçtiğimiz aylarda bizi haklı buldu. Özel Proje Alanı olarak istedikleri kamulaştırmayı yapamayacakları görülünce bu kez planın adını Belediye Hizmet Alanı olarak değiştirdiler. Askıya çıkardıklarını söylüyorlar fakat biz iki aydır askıyı her gün kontrol ettik ama orada böyle bir ilan görmedik. Tahir Akyürek Belediye Başkanıyken randevu aldık ama bizimle görüşmedi daha sonra Uğur İbrahim Altay’dan randevu istedik ve yine görüşme sağlayamadık. Belediye bir taraftan paramız yok diyor kamulaştırma yapmıyor, dükkânların değerini teklif etmiyor, diğer taraftan yapacağınız Otel/AVM konseptli proje ne ise esnaflar olarak biz yaptıralım sizi masraftan kurtaralım diyoruz buna da yanaşmıyor. Esnaf mağdur ediliyor.”

2011 YILINDA METREKARE BAŞINA 5 BİN 3 YÜZ LİRA VERİLDİ

Kamulaştırma kapsamında 125 metrekarelik dükkân başına 180 bin lira teklif aldıklarını söyleyen Yapağıcılar Sitesi Esnafı, “ Bizim işyerlerimiz şehrin merkezinde ve arsa değeri var. Her şeyden önce 180 bin liraya şehrin dışında bile işyeri açamayız. 2011 yılında Kule Caddesi'ni Malas Caddesi'ne bağlayan alt geçidin etrafındaki dükkânlar da kamulaştırıldı. 7 yıl önce kamulaştırılan yerde bulunan bildiğimiz kadarıyla eski bir Kombassan Yöneticisinin eşinin arsasına metrekare başına 5 bin 3 yüz lira verdiler, şimdi bize metrekare başına bin 3 yüz lira öneriyorlar bu ne derece adil?” şeklinde konuştu.

MAĞDUR DURUMDAYIZ ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Tekstil pazarı esnafının dükkânları da kamulaştırma sürecinde yıkıldı ve oradaki esnafa ön taraftan arsa verdiler diyen esnaf şunları kaydetti: “ Metrekaresi 5 bin lira olan yerleri esnafa bin 3 yüz liradan verdiler. Biz ise mağdur durumdayız. 180 bin lirayla bizi buradan göndermek istiyorlar. Biz bu miktarla ne işyerlerimizi taşıyabiliriz ne de yeni bir yer açabiliriz.”

KAMULAŞTIRMA KAPSAMINDA BUĞDAY PAZARI CAMİSİ DE YIKILDI

Kamulaştırma kapsamında Eski Buğday Pazarı Camisini de yıkıldığını belirten esnaf şöyle konuştu:  “Biz camiye gitmek için 1 kilometre yol gidiyoruz. Namazımızı sokakta kılıyoruz. Esnaf olarak iş yerimizi bırakıp 1 saat dışarıda olmak istemiyoruz. Camiyi yıkıyorlar caminin arkasındaki dükkânı yıkmıyorlar. Camiyi neden yıktılar onu da anlamadık.  Vatandaşın yararlanacağı yer medeniyettir. Vatandaşın hizmet alacağı şeyler yapmalarını destekliyoruz. Ancak esnaf mağdur duruma düşürülüyor. Mağduriyetimize bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”

Haber: Ebrar Küçükakın

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum