Çalışma Hayatı Sorunları Konferansı

Çalışma Hayatı Sorunları Konferansı
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Başkanı Balcı:"Çalışma hayatındaki temel problem işçinin ve işverenin kayıtsızlığıdır"- İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Koloğlu:"Yüksek ücret düzeyleri enflasyon ve kayıt dışı alanlarında olumsuz sonuçlara neden olabilir, işletmele

ANKARA (AA) - Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Başkanı Mesut Balcı, çalışma hayatındaki temel problemin "işçinin ve işverenin kayıtsızlığı" olduğunu söyledi.

Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), İŞKUR ve İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) tarafından JW Marriott Hotel'de Çalışma Hayatı Sorunları Konferansı düzenlendi.

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Başkanı Balcı, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, birçok işçinin ücret bordrosu, izin ve puantaj defteri düzenlenmeden çalıştırıldığını belirterek, böyle bir tablonun söz konusu olduğu bir ortamda bazı işverenlerin "Yargıtay, işçiler lehine yorum yapıyor" yönündeki ifadelerine tepki gösterdi.

İşverenlerin gerekli belgeleri sunması halinde işçi lehine bir kararın söz konusu olamayabileceğini vurgulayan Balcı, birçok işverenin bir uyuşmazlık halinde gerekli belgeleri mahkemeye sunamadığını ifade etti.

Balcı, işverenlerin genellikle işçi ile bir uyuşmazlık halinde avukatlara danışmaya başladığını dile getirerek, "Çalışma hayatındaki temel problem işçinin ve işverenin kayıtsızlığıdır. İlla hasta olunca mı hastaneye gitmek gerekir? İş uyuşmazlıklarına muhatap olmadan işverenlerin gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. İşverenlere bu konudaki tavsiyem, iş hukukundan anlayan bir hukuk bölümü kurmalarıdır" dedi.

İş kazaları konusuna da değinen Balcı, işverenlere ceza kesilmesiyle işçilerin eğitilemeyeceğini belirterek, işçilere eğitimlerin kağıt üzerinde değil görsel olarak verilmesi gerektiğini söyledi.

- "İşverenler her durumda dava kaybediyor"

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu da iş hukukundaki işçi lehine yorum ilkesinin çoğu zaman işverenlerin mağduriyetine sebep olduğunu söyledi.
İşverenlerin işçilerle uyuşmazlık durumlarında ispat güçlüğü yaşadığını belirten Koloğlu, "Haklı olduğumuza inandığımız konularda dahi kaybettiğimiz davalar oluyor. Yani işverenler neredeyse her durumda dava kaybediyorlar. Sektörümüzdeki işverenler, bu konuda uzmanların önerilerine ihtiyaç duymaktadır" ifadesini kullandı.

Asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesiyle işverenlerin büyük bir sorumluluk altına girdiğini ifade eden Koloğlu, şunları kaydetti:

"Yüksek ücret düzeyleri enflasyon ve kayıt dışı alanlarında olumsuz sonuçlara neden olabilir, işletmelerin rekabet gücü azalabilir. Asgari ücretin artış göstermesiyle SGK tarafından yasa ile işverenlere asgari ücret desteği getirildi. Bu konularda işverenlerin aydınlatılması faydalı olacaktır."

Konferansa, SGK Başkanı Yardımcısı Cevdet Ceylan, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, İŞKUR Genel Müdürü Vekili Mehmet Ali Özkan ve ilgililer katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.