Cameron'ın Afganistan ve Nijerya'ya dair sözleri

Cameron'ın Afganistan ve Nijerya'ya dair sözleri
Afganistan Cumhurbaşkanı Gani: - "Cameron'ın sözlerine kırılmadım. Yolsuzluk sorununu kabul etmek, çözmek için önemli bir adım"- "Gelecek nesillere yolsuz bir Afganistan bırakmak istemiyoruz"

LONDRA (AA) - Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkesini "dünyanın en yolsuz ülkelerinden biri" olarak tanımlayan İngiltere Başbakanı David Cameron'a kırılmadığını belirterek, "Yolsuzluk sorununu kabul etmek, çözmek için önemli bir adım." dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün yapılan Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi öncesi BBC Radyo 4'e konuşan Gani, ülkesinin "yolsuz ülke' olarak yaftalanmasının geçmişin bir kalıntısı olduğunu" kaydederek, seçildiği günden bu yana şeffaflık ve hukukun üstünlüğü için durmadan çalıştığını dile getirdi.

"Cameron'ın sözlerine kırılmadım. Yolsuzluk sorununu kabul etmek, çözmek için önemli bir adım." diyen Gani, bu sorunla mücadelede İngiltere ile de işbirliği yaptıklarını bildirdi.

Gani, İngiliz Times gazetesine yazdığı makalede de "yolsuzluğun bir hastalık olduğunu" belirterek, "Afganistan değişiyor. 2001 yılında Afgan kızları okula gönderilmiyordu. Bugün 3 milyon kız çocuğu eğitim alıyor. Basınımız İngiliz basını kadar özgür ve sivil toplum kuruluşlarımız hükümeti eleştirebiliyor." ifadelerini kullandı.

- "Gelecek nesillere yolsuz bir Afganistan bırakmak istemiyoruz"

"Gösterilen siyasi iradeyle ülkesinin, yolsuz ülke olarak adlandırılma ihtimalinden son bir buçuk yıldır uzaklaştığını" kaydeden Gani, "Bu savaşı tek başımıza kazanamayız. Uluslararası suç, yasal boşluklar, insanların adalete ulaşmasını engelliyor. Zengin ortaklarımızdan bu yasal boşluklarını kapatmalarını istiyoruz. Gelecek nesillere yolsuz bir Afganistan bırakmak istemiyoruz." diye yazdı.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'le sohbeti sırasında kullandığı "Nijerya ve Afganistan dünyanın en yolsuz iki ülkesi" sözleri basına yansımıştı.

Londra'da Cameron'ın ev sahipliğinde yapılan Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi'ne Gani'nin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, Malta Başbakanı Joseph Muscat, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü Küresel Başkanı Jose Ugaz da katılıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.