Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:"Bizim üzerimize düşen görev burada 101 sene önce ortaya konulan mücadelenin ruhunu ve o mücadelenin içindeki ruhun anlamını iyi görmek ve bir, beraber, tek vücut olmak"- "(Gençler) Sizlerden tek bir ricam var; ecdadınız 101 s

ÇANAKKALE (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Bizim üzerimize düşen görev burada 101 sene önce ortaya konulan mücadelenin ruhunu ve o mücadelenin içindeki ruhun anlamını iyi görmek ve bir, beraber, tek vücut olmak." dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen "57. Alay Vefa Yürüyüşü"nün kapanış töreni, Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde gerçekleştirildi.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Bakan Kılıç burada yaptığı konuşmada, görevi gereği pek çok farklı program ve yerde konuşmalar yaptığını ancak Türkiye'nin 81 ilinden gelen gençleri bir arada görünce çok farklı duygular yaşadığını söyledi.

Kılıç, gençlerin 57. Alay Çanakkale Vefa Yürüyüşü'ne katılmasının çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, "Sizlerin burada oturabilmeniz için hayatını ortaya koymuş, en büyük fedakarlığı yapmış ecdadınıza hürmet için buraya gelmeniz, zaten sözlerin, davranışların, vefanın en güzel örneğidir. Allah hepinizden razı olsun." diye konuştu.

- "Her nefesimizde şehitlerimizi hissettik"

Sabah namazının ardından Kocadere'den Conk Bayırı'na bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini anımsatan Kılıç, şöyle devam etti:

"Biliyorum bu yürüyüşü müteakip bazılarınız yorgunluk hissediyor. Fakat bundan 101 sene önce burada vatanı, milleti, inancı, imanı için mücadele eden ecdadınızın ne hissettiğini, nasıl bir duygu dünyası içinde olduklarını biraz hatırlayalım. Bizim bugün ortaya koyduğumuz çalışmalardaki yorgunluğumuz aslında hiçbir şekilde onların ortaya koymuş olduğu fedakarlığın yanına dahi yanaşamaz. Bugün yürürken her adımımızda bir selam duyduk, her nefesimizde şehitlerimizi hissettik."

- "Kaç yaşında şehadete yürüdüklerini görün"

Gençlerden şehitlikleri ziyaret etmelerini ve özellikle bu şehitlikte yatan neferlerin, Mehmetçiklerin yaşları ile memleketlerine dikkat etmelerini isteyen Kılıç, "Kaç yaşında şehadete yürüdüklerini görün. İkincisi de memleketlerine, hangi şehirlerden gerdiklerine bakın. Nerelerden, hangi farklı diyarlardan gelip Çanakkale'de hep beraber direndiklerini ve hep beraber inancına, imanına, memleketine, kutsalına el uzananlara karşı tevhidi nasıl kurtardıklarını, yüreklerindeki imanla nasıl karşı koyduklarını iyi görün." ifadelerini kullandı.

- "Bir, beraber, tek vücut olmak"

"Burada Gazi Mustafa Kemal, 'Sizlere savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum' dediğinde hiç düşünmeden o ölüme yürüyen Mehmetçiklerin diyarındayız" diyen Kılıç, şunları kaydetti:

"Bu gerçekten Türk askerinin çok farklı noktada ortaya koymuş olduğu bir özelliktir ve bu mücadeleyi verirken, vatanına, milletine, kutsalına el uzatanlara karşı mücadeleyi verirken de insanlığını hiçbir zaman unutmamış. İnsan olduğunu ve davranışında bu insanlığı yansıtması gerektiğini açıkça belli etmiş. Medeniyetinden aldığı güçle inancından aldığı güçle burada bir mücadele ortaya koymuş. Bizim üzerimize düşen görev burada 101 sene önce ortaya konulan mücadelenin ruhunu ve o mücadelenin içindeki ruhun anlamını iyi görmek ve bir, beraber, tek vücut olmak."

Kılıç, yürüyüşte Türkiye'nin her köşesinden, doğudan, batıdan, kuzeyden, güneyden gençlerin bir arada olduğuna işaret ederek, "Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti devletinin vatandaşlarıyız. Ecdadımızdan aldığımız bu emaneti 2023'e, 2053'e, 2071'e sizler taşıyacaksınız. Hep beraber taşıyacağız inşallah. Bu anlamda buradaki birlikteliğimiz ve beraberliğimiz gerçekten çok önemli. Bunu en iyi şekilde koruyun, muhafaza edin." dedi.

- "Geleceğe de böyle yürüyün"

Gençlerden birlik ve beraberlik içinde olmalarını, birbirleri arasındaki farkı zenginlik olarak görmelerini isteyen Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sizlerden tek bir ricam var; ecdadınız 101 sene önce nasıl burada tek vücut olduysa, siz de şu anda nasıl tek vücutsanız, geleceğe de böyle yürüyün. Birbirinizin farklılıklarının birbirinizin zenginliği olduğunu asla unutmayın. Kur'an'ın emrinde yazanı unutmayın. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 için Türkiye'yi, dünyadaki ilk 10 büyük ekonomi arasına sokma hedefine sizler ulaştıracaksınız. Başbakanımızın da geçen 23 Nisan programında dediği gibi, gelecek hepimizin olacak. Fakat bunu beraber başaracağız. Sağınıza solunuza bakın. Bugün buraya niye geldiğinizi neden bir arada olduğunuzu iyi anlayın. Aslında hiçbir farkınızın olmadığını hepinizin burada eşit olduğunu, bir olduğunu iyi hissedin."

Bakan Kılıç, törenin ardından Şehitlik Abidesi'ni ziyaret edip gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.


Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 101. yılı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.