Çanakkale'de "Hill 10 Anıtı"nda Anma Töreni

Çanakkale'de "Hill 10 Anıtı"nda Anma Töreni
Newfoundland Alayı'nın Gelibolu Yarımadası'na çıkışının yıl dönümü nedeniyle 103 yıl sonra "Hill 10 Anıtı"nda anma töreni düzenlendi- Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun:"Taraflar olarak karşılıklı mutabakatlarla, muharebelerde hayatını kaybede

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Kara Savaşları'na katılan Newfoundland Alayı'nın Gelibolu Yarımadası'na çıkışının yıl dönümü nedeniyle 103 yıl sonra "Hill 10 Anıtı"nda anma töreni düzenlendi.

Tören, Kanada'nın Newfoundland ve Labrador Eyaleti adına Kültür Turizm ve İnovasyon Bakanı Christopher Mitchelmore, Kanada adına Büyükelçi Chris Cooter ve Türkiye Cumhuriyeti adına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun'un "Hill 10 Anıtı"na çelenk koyması ve saygı duruşuyla başladı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dursun, törende yaptığı konuşmada, tarihi bir ölüm kalım mücadelesinden yıllar sonra böyle duygu birliği ve kalıcı dostluk çıkmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Haluk Dursun, eski düşmanların birbirlerini yeni ve kalıcı dostlar olarak görmesinin mutluluk verici olduğunu ifade ederek, "Taraflar olarak karşılıklı mutabakatlarla, muharebelerde hayatını kaybeden askerlerimiz anısına bir anma alanı olarak seçtiğimiz bu noktada, tüm cephe tarihinde ömrünü ulusuna adamış olan askerlerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz." diye konuştu.

Christopher Mitchelmore da bugün Gelibolu Yarımadası'nda bulunmak ve Suvla Koyu Kanguru Sahili'ne 103 yıl önce ayak başmış olan Newfoundland Kraliyet Alayı'nı temsil etme ve onları anmanın büyük bir gurur olduğunu ifade etti.

Mitchelmore, şunları kaydetti:

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra geçen yüzyıl bize bu büyük savaşta yer almış kişilerin, bizlere bıraktığı miras için teşekkür etme şansını vermiştir. Bu kişilerin çoğu geri dönememiş, dönenler de savaşın dehşetine şahit oldukları için eskisi gibi olamamışlardır. Bugün burada ne bir başarı, ne bir zafer ne de bir savaşı övmek için bulunuyoruz. Burada bugün uluslarımızın derinliklerine kadar işleyen kayıpları anmak için toplanmış bulunuyoruz."

Konuşmaların ardından iki ülkenin heyetleri tarafından 103 yıl önce Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Newfoundland Alayı askerlerinin mezarlarına karanfil bırakıldı.

Buradaki anma programının ardından Karibu Anıt Alanı bilgilendirme tabelasının açılışı da gerçekleştirildi.

Karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona eren törene, Kanada adına Büyükelçi Chris Cooter, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kanada Savunma Ataşesi Albay Todd Braithwaite ve çok sayıda Kanadalı davetli de katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.