"Çelebicihan'ı Anma Ve İşgalin 4. Yılında Kırım" Paneli

"Çelebicihan'ı Anma Ve İşgalin 4. Yılında Kırım" Paneli
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Şahin:- “Hedefimiz çocuklarımızı Kırım Tatarı olarak yetiştirmek, medeniyetimizi, kültürümüzü onlara anlatmak, öğretmek ve hala sürgün yerlerinde olan ve Kırım’da yaşayan halkımıza destek vermek.

ANKARA (AA) - Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, “Hedefimiz çocuklarımızı Kırım Tatarı olarak yetiştirmek, medeniyetimizi, kültürümüzü onlara anlatmak, öğretmek ve hala sürgün yerlerinde olan ve Kırım’da yaşayan halkımıza destek vermek. İşgal altında silah altında yapılan seçimleri ve atamaları kabul etmiyoruz." dedi.

Kırım devletinin kurulması için mücadele eden Numan Çelebi Cihan'ın şehit edilmesinin 100. ve Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin 4. yılı münasebetiyle Ankara'da "Çelebicihan'ı Anma ve İşgalin 4. Yılında Kırım" paneli düzenlendi.

Numan Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda düzenlenen panelin açılış konuşmalarını, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha yaptı.

Şahin, Çelebi Cihan’ın 100 yıl önce şehit edilmesine ve Kırım Halk Cumhuriyeti’nin yıkılmasına rağmen ideallerinin bugün de devam ettiğini belirterek, “Halkımız değişik yıllarda bir çok eziyet gördü. Bütün halkımız sürgüne gönderildi. 'Bir tane Kırım Tatarı kalmamacasına, Kırım’ı Tatarsızlaştırma, Müslümansızlaştırma siyaseti 1944’te tamamlandı, bitti’ dediler. Ama biz bitmedik ve sürgün yerlerde tekrardan halkımız toplandı, bir araya geldi ve milli mücadelelerine 1956’dan sonra devam ettiler.” dedi.

Kırım Müslümanlarının topraklarına dönme mücadelesinde başarılı olduğuna dikkati çeken Şahin, “Çelebi Cihan’ın prensiplerini, düşüncelerini yaptığımız ikinci kurultayda tekrar rehber edindik ve yolumuza devam ediyoruz. Allah halkımızın geleceğini aydınlık etsin.” diye konuştu.

Kırım halkının Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygılı bir şekilde Kırım’da muhtariyetini talep ettiğini dile getiren Şahin, “Hedefimiz çocuklarımızı Kırım Tatarı olarak yetiştirmek, medeniyetimizi, kültürümüzü onlara anlatmak, öğretmek ve hala sürgün yerlerinde olan ve Kırım’da yaşayan halkımıza destek vermek. İşgal altında silah altında yapılan seçimleri ve atamaları kabul etmiyoruz.“ ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sybiha da böyle bir günde panelin yapılmasının sembolik olduğunu belirterek, “4 yıl önce bu zamanlar sadece Kırım’ın işgal hikayesi başlamadı. Önemli bir direnç hareketi de başladı.” dedi.

Şu anda Kırım’da Rus dünyasının dokunuşunun yıkıcı sonuçlarının görüldüğünü ifade eden Sybiha, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kırım’ın işgaliyle sadece Ukrayna’ya karşı değil bütün dünya düzenine karşı, uluslararası hukuka karşı ve genel dünya ve bölgesel güvenlik düzenine karşı bir müdahalede bulunuldu. Ukrayna hem ulusal hem de uluslararası düzeyde Kırımlı Tatarların durumunu çözüme kavuşturmak için elinden geleni yapıyor. Adalet ve hak bizden yana, zafer de bizim olacaktır ve Kırım serbest kalacaktır.”

Öte yandan diğer konuşmacılardan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal, Kırım Tatarlarının Rusya vatandaşlığı almaya mecbur bırakıldığına işaret ederek, "Kırım'da yaşamak, hastanelerde tedavi görmek, okula gitmek için Rus vatandaşlığını kabul ettik. Ancak işgali hiç bir zaman kabul etmedik." ifadelerini kullandı.

Okullarda yoğun Rusya propagandası yapıldığına dikkati çeken Celal, "Aramızdaki bağlar ne kadar sıkı olursa, o kadar iyi olur. Dünyanın neresinde olursak olalım biz tek halkız." diye konuştu.

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay da Kırım'ın yanı sıra son dönemde Suriye'de yaşananlara da değinerek, " Şam'ın hemen dibinde Doğu Guta'da böyle bir rezillik olamaz. Rus uçakları, Rusya'nın verdiği bombalarla Suriye rejimi bombalıyor. Çocuklar, hastaneler, sağlık ocakları bombalanıyor." dedi.

Kırım'ın Türkiye açısından da stratejik öneme sahip olduğunu ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Karatay, "Rusya 21. yüzyılda kendi imzası da olan bir anlaşmayı dünyanın gözüne baka baka tanımadı ve Kırım'ı işgal etti. Kendi birlik beraberliğimizi iyi sağlamamız lazım." ifadelerini kullandı.

Karatay, dünyanın her yerindeki Kırım Tatarlarının aklını kullanarak özlenen Kırım'a yeniden kavuşma çağrısı yaptı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.