"Cenevre Süreci Büyük Bir Tehlike İçinde"

"Cenevre Süreci Büyük Bir Tehlike İçinde"
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Hariri:- "Rejim siyasi sürecin altını oyarak Cenevre sürecini sabote ediyor. Cenevre süreci doğrusu büyük bir tehlike içinde"- "Biz burada görüşmelere devam ederken maalesef rejim Doğu Gut

CENEVRE (AA) - Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Nasır Hariri, Beşşar Esed rejiminin Cenevre sürecini sabote ettiğini belirterek, "Cenevre süreci doğrusu büyük bir tehlike içinde." dedi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde 28 Kasım'da başlayan Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığının açıklanmasının ardından, Hariri konakladığı otelde düzenlediği basın toplantısında, "Cenevre'ye ümitli ve barış hayaliyle gelmiştik." dedi.

Hariri, Beşşar Esed rejiminin kuşatması altındaki Doğu Guta'da 500 hasta ve yaralının tahliyelerinin halen gerçekleşmediğini ve bu sivillerden 15'inin yaşamını yitirdiğini söyledi.

"Biz burada görüşmelere devam ederken maalesef rejim Doğu Guta'daki bizim evlerimize varil bombaları atmaya devam ediyordu." ifadesini kullanan Hariri, rejimin sadece geçen ay 500 varil bombası kullandığını aktardı.

MYK Başkanı, rejimin kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını da engellediğini dile getirdi.

Hariri, muhaliflerin Cenevre'ye "tek vücut" halinde geldiğine işaret ederek, tüm çağrılarına rağmen rejimin "doğrudan" ve "ön koşulsuz" olarak aynı masada görüşmeyi reddettiğini belirtti.

- "Cenevre süreci büyük tehlike içinde"

Uluslararası topluma Esed rejimi üzerinde daha fazla baskı oluşturma çağrısı yapan Hariri, "Rejim siyasi sürecin altını oyarak Cenevre sürecini sabote ediyor. Cenevre süreci doğrusu büyük bir tehlike içinde." uyarısında bulundu.

Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim heyetinin uluslararası topluma meydan okuduğunu anlatan Hariri, Suriye'de siyasi bir çözüm bulunması için Rusya'nın tek başına rejime baskı yapmasının yeterli olmayacağına dikkati çekti.

"Görüşmeler iki taraftan oluşur ama burada taraflardan biri kayıptı. Siz kimin kayıp olduğunu biliyorsunuz." diyen Hariri, Cenevre 8 görüşmelerine iki gün geç gelen ve ilk hafta sonunda Cenevre'yi terk ederek geçen pazar tekrar bu kente gelen rejim heyetini işaret etti.

- "Rejim her şeyi reddediyor"

Cenevre sürecinin geleceğiyle ilgili bir soru üzerine Hariri, sonraki tur için belirlenmiş bir tarih olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Durum böyle devam ederse, bir sonraki turun fazla etkili olacağını sanmıyorum. Rejim doğrudan görüşmeleri, dolaylı görüşmeleri ve hatta Mistura'nın belirlediği görüşmelerdeki gündem maddelerini reddediyor. Her şeyi reddediyor. Çünkü geçiş yönetimini istemiyor. Rejim, muhalifler ve uluslararası toplumdan gelen tüm olumlu yaklaşımlardan nefret ediyor."

- "Altın fırsat kaçtı"

Hariri'den iki saat önce basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 28 Kasım'da başlayan Suriye konulu Cenevre 8 görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek, "Başaramadık. Altın bir fırsat kaçırıldı." ifadesini kullanmıştı.

Görüşmelerin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya Mistura, "Diğer alternatifler ne? Cevabım evet. Ocak ayında tekrar başlatmayı planlıyorum. Cenevre 9'un ocak ayında başlaması için BM Genel Sekreteri ile görüşeceğim." karşılığını vermişti.

Mistura, Suriye sorununa siyasi çözüm adresinin Cenevre olduğunu tekrarlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.