Cezayir işgal dönemine ait arşivi Fransa'dan geri istiyor

Cezayir işgal dönemine ait arşivi Fransa'dan geri istiyor
Cezayir Mücahitler Bakanı Zeytuni:"Cezayir, işgalin başladığı 1830'dan egemenliğini elde ettiği 1962 yılına kadar olan döneme ait arşivlerini eksiksiz olarak almaktan vazgeçmeyecek"

CEZAYİR (AA) - Cezayir, 132 yıl süren işgalin ardından geri çekilen Fransa'dan, yanında götürdüğü arşivi geri istiyor.

Cezayir Mücahitler Bakanı Et-Tayyib Zeytuni, Cezayir resmi radyosuna yaptığı açıklamada, Fransa'nın, Cezayir'i işgal ettiği 1830-1962 yılları dönemine ait arşivlerin yüzde 98'ini elinde tuttuğunu söyledi.

Fransa'nın ülkesine yönelik işgali sırasındaki arşivleri geri almaya çalıştıklarını belirten Zeytuni, "Cezayir, Fransa'dan işgal dönemine ait arşivlerin sadece yüzde 2'sini teslim aldı" ifadesini kullandı.

Ülkesine ait arşivlerin belli bir kısmına talip olmadıklarını dile getiren Zeytuni, "Cezayir, işgalin başladığı 1830'dan egemenliğini elde ettiği 1962 yılına kadar olan döneme ait arşivlerini eksiksiz olarak almaktan vazgeçmeyecek" dedi.

Zeytuni, geçen yıl nisan ayından beri bu konuda Fransa ve Cezayirlilerden oluşan komitelerin ortak çalışmalarının olduğunu ve bunların sonuçlarını beklediklerini aktardı.

Cezayir'i 1830'da işgal eden ve hayatın tüm alanlarında kontrolü elinde tutan Fransa, 1962'de Cezayir'in egemenliğine kavuşmasıyla, geri çekilirken tüm arşivleri de götürmüştü.

Fransa'nın Cezayir işgali dönemine ait arşivlerin bir bölümünün iki ülke tarihçilerine açıldığını söyleyen Fransız yetkililer, ancak "gizliliği ve konunun hassasiyeti" dolayısıyla arşivin bazı bölümlerini kapalı tutuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.