Cezayir Ordusundan "Tercihlerini Dayatıyor" İddiasına Yalanlama

Cezayir Ordusundan "Tercihlerini Dayatıyor" İddiasına Yalanlama
Cezayir ordusu, ülke basınında çıkan "silahlı kuvvetlerin geçiş döneminde kendi tercihlerini dayattığı" yönündeki iddiaları yalanladı

CEZAYİR (AA) - Cezayir ordusu, Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih'in dünkü konuşmasını "silahlı kuvvetlerin geçiş döneminde kendi tercihlerini dayattığı" yönünde yorumlayan gazete haberlerini yalanladı ve "iftira" olarak niteledi.

Cezayir Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ordu, geçiş dönemini yönettiği ve yolsuzluk dosyalarının açılması için bizzat kendisinin talimat verdiği yönündeki iftiraların bulunduğu yanıltıcı gazete makalelerini şiddetle reddetmektedir. Ordu bu maksatlı çarpıtmalar karşısında anayasal görevini sürdürmeye devam edecektir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Savunma Bakanlığı'nın, konuyu yargıya taşıyacağı belirtildi.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih, dün yaptığı konuşmasında, ülkede devam eden yolsuzluk soruşturmaları, gözaltılar ve tutuklamalara ilişkin yargıya "kayıtsız destek" açıklamasında bulunmuş, "Ordu, krizi çözmek için her türlü yapıcı teklifi ve faydalı girişimi memnuniyetle karşılıyor." ifadelerini kullanmıştı.

-Cezayir basınında genelkurmay başkanına eleştiri

Cezayir'de yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanan işadamı Issad Rebrab'a ait Fransızca yayın yapan Liberte gazetesi, "Kaid Salih'in huzursuz eden hakimiyeti" başlıklı yazısında, "Genelkurmay başkanı, konuşmasında, ordunun geçiş döneminde kendi tercihlerini dayatacağını ortaya koydu. Salih, anayasal sınırlarının ötesine geçerek, bir askerin yetki alanını aştı. Salih, devlet başkanından ve başbakandan daha yukarıda bir tonda konuştu." ifadeleri yer aldı.

Fransızca yayın yapan diğer bir gazete Vatan da, "Siyasi geçiş: Salih oyunu bitirmek istiyor" başlıklı başyazısında "Genelkurmay başkanı, dünkü konuşmasıyla, geçiş dönemi haritasını çizdi ve sokağın dokuz cumadır üst üste ısrar ettiği taleplerini eliyle sildi." değerlendirmesini yaptı.

- Cezayir'de hız kazanan yolsuzluk operasyonları

Cezayir'de uzun süredir sağlık sorunları yaşayan 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, beşinci dönem cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasının ardından başlayan yoğun halk protestoları ve ordunun "sözlü müdahalesi" neticesinde 2 Nisan'da istifa etmek zorunda kalmıştı.

Buteflika'nın istifasına rağmen, protestolarına devam eden Cezayirlilerin ortak talepleri arasında, "devletin zirvesinde hala varlıklarını koruyan Buteflika müttefiklerinin görevlerine son verilmesi ve yolsuzluk yapanlardan hesap sorulması" yer almıştı.

Genelkurmay Başkanı Salih, daha önce yaptığı bir açıklamasında da siyaset, bürokrasi, ordu ve iş dünyasından isimlerin bulaştığı yolsuzluk skandallarını tek tek zikrederek, bu dosyaların yeniden açılacağını belirtmişti.

Cezayir'in en zengin iş adamı olarak gösterilen Issad Rebrab'ın da aralarında bulunduğu ülkenin önde gelen iş adamları yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Buteflika'nın istifasından sonra geçici cumhurbaşkanlığı görevine gelen Millet Konseyi Başkanı Abdulkadir bin Salih, cumhurbaşkanlığı seçiminin 4 Temmuz'da yapılacağını duyurmuştu.

Cezayir sokağında, Buteflika rejiminin temsilcisi olarak kabul edilen devletin zirvesindeki isimlerin görevi bırakması, dokuzuncu haftada da kitlesel gösterilerin ortak talebi olarak öne çıkmıştı.

Geçici Cumhurbaşkanı Bin Salih ile Buteflika'nın istifasından iki gün önce onayladığı yeni hükümetin Başbakanı Nureddin el-Bedevi de göstericilerin hedef aldığı başlıca isimler arasında yer alıyor.

Göstericilerin görevi bırakmasını istediği isimlerden biri olan Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Bilayz ise geçen hafta istifa etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.