Cezayir'de Mağrib Birliğini Etkinleştirme Forumu

Cezayir'de Mağrib Birliğini Etkinleştirme Forumu
Cezayir Barış Toplumu Partisi Genel Başkanı Mukri: "Mağrib Birliği, komada olduğu için resmi müesseselerin kurulması ve farklı alanlarda dondurulmuş 30 anlaşmanın dışında ilerleme kaydedilemedi"- Moritanya'daki Tevassul Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mah

CEZAYİR (AA) - Mağrib ülkelerinden siyasi partiler, kurulduğundan beri pek etkin olmayan Mağrib Birliğinin etkinleştirilmesi amacıyla Cezayir'de forum düzenledi.

Cezayir'deki en büyük İslami eğilimli parti, Barış Toplumu Hareketi'nin çağrısıyla düzenlenen foruma Fas'tan Adalet ve Kalkınma Partisi, Libya'dan Adalet ve İnşa Partisi, Moritanya'dan Reform ve Kalkınma için Ulusal Topluluk Partisi (Tevassul), Tunus'tan Nahda Hareketi Partisi ve Cezayir'den bazı partiler katıldı.

Barış Toplumu Partisi Genel Başkanı Abdurezzak Mukri, forumda yaptığı konuşmada, "Mağrib Birliği, komada olduğu için resmi müesseselerin kurulması ve farklı alanlarda dondurulmuş 30 anlaşmanın dışında ilerleme kaydedilemedi." dedi.

Bunun nedeninin 1994 yılından bu yana başkanlar komitesinin toplanmaması olduğunu ifade eden Mukri, forumun düzenlenme nedenine ilişkin ise "Mağrib Birliği hayalini koruma ve aşamalı olarak aktif hale getirmedir." diye konuştu.

Forumda toplanan partilerin, ideolojik olarak birbirine yakın partiler olduklarını ifade eden Mukri, Mağrib Birliğini etkin hale getirme girişiminin herkese açık olduğunu kaydetti.

Nahda Hareketi Partisi yöneticilerinden Esad el-Cevheri de "Mağrib ülkeleri partilerinin, bazı problemlerin çözümüne yardım etmesi gerekir. Kamu diplomasisinin kalkınması, ortak tutumların inşası ve halklar arasında ortak paydaları geliştirme yoluyla Mağrib Birliğini aktif hale getirmenin zamanı gelmiştir." diye konuştu.

- Ilımlı partilerin koordinasyonu için başlangıç

Moritanya'daki Tevassul Partisi Genel Başkan Yardımcısı Es-Salik Seyyid Mahmud da söz konusu forumun Mağrib ülkelerindeki ılımlı partilerin koordinasyonu için bir başlangıç olmasını temenni ettiğini dile getirdi.

Mahmud, radikalizm ve dış müdahalelerin gölgesinde ülkeyi güvenli sulara taşımak için güçlerini birleştirmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Fas'taki Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Sekreterliği Üyesi Muhammed Zuyitin, Mağrib ülkelerinin ortak tarihe sahip olduğunu ve ortak zorluklarla karşılaştığına işaret ederek, refah ve kalkınma içinde bir Mağrib toplumu inşa etmenin gerekliliğini vurguladı.

Zuyitin, diyalog ortamı oluşturulması ve Fas halkının ihtiyaçlarına karşılık verilmesi gerektiğini kaydederek, hala Arap Baharı yaşandığını söyledi.

- Şimdi birlik vakti

Libya'daki Adalet ve İnşa Partisi yöneticilerinden Nasır Matruh, Mağrib Birliğinin etkinleşmesini talep ederek, şimdi birlik vakti olduğunu ve bu girişimin resmi koordinasyonun başlangıcı mesabesinde olduğunu belirtti.

Forumun Müdürü Zeyneddin Tabbal ise net bir tarih belirtmeden, bu forumun ardından yeni toplantılar düzenleyeceklerini bildirdi.

Mağrib Birliği, Cezayir, Tunus, Libya, Fas ve Moritanya'nın katılımıyla 1989'da kurulmuş ancak Cezayir ile Fas arasındaki Batı Sahra sorunundan dolayı askıda kalmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.