Cezayir'de petrol üretiminin düşüşü

Cezayir'de petrol üretiminin düşüşü
Yakıt İşçileri Sendikası eski yetkililerinden Salim: "Cezayir ekonomisinin bel kemiğini oluşturan petrol ve gaz, son yıllarda üretimi etkileyecek ciddi sarsıntılara maruz kaldı"- Cezayirli enerji ve petrol uzmanı gazeteci Ömer: "Cezayirli yetkililer taraf

CEZAYİR (AA) - Cezayir'de üretimin zirveye ulaştığı 2007 yılına kıyasla petrol üretimindeki düşüşün yaklaşık 80 milyon varil civarında olduğu ve bunun arkasında üç temel nedenin yattığı belirtildi.

Cezayirli enerji uzmanları ülkedeki petrol üretimindeki düşüşün arkasındaki nedenleri değerlendirdi.

Cezayir'in petrol şirketi Sonatrach çalışanlarını temsil eden Yakıt İşçileri Sendikası eski yetkililerinden Muhammed Salim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cezayir ekonomisinin bel kemiğini oluşturan petrol ve gaz, son yıllarda üretimi etkileyecek ciddi sarsıntılara maruz kaldı." dedi.

Salim, üretimi etkileyen üç ana neden olduğunu kaydederek şu ifadelere yer verdi:

"Cezayir petrol şirketi Sonatrach grubunda yolsuzluk şüphesiyle yapılan soruşturmanın ardından yetkililerden büyük bir bölümünün istifası ve emekliye ayrılması, soruşturmadan 3 yıl sonra 2013 yılında Cezayir'in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesindeki en büyük doğalgaz tesislerinden birine gerçekleştirilen terör saldırısı ve bazı teknik faktörler Cezayir'de petrol üretimininin düşmesine sebep oldu."

Cezayirli enerji ve petrol uzmanı gazeteci Ayet Süleyman Ömer de Cezayir'in petrol ve gaz üretimini arttıracak projelerde, "güvenlik sorunu ile yabancı petrol şirketlerine ve Sonatrach'a yönelik yapılan terör saldırıları" gibi dış faktörlerin olumsuz etkisi olduğunu kaydetti.

Ömer, "Cezayirli yetkililer tarafından her ne kadar petrol ve gaz sahalarını korumak için sıkı güvenlik önlemleri alınsa da Cezayir'in güney sınırındaki terörist grupların büyük bir etkiye sahip olduğu Mali ve Libya'dan enerji üretimine gelebilecek güvenlik tehditlerinin göz ardı edilmemesi lazım." dedi.

Sonatrach şirketinden ismini vermek istemeyen bazı yetkililer ise Ayn Emnas bölgesine düzenlenen terör saldırısının yabancı petrol şirketlerinin Cezayir'de yeni projelere girmelerine engel olduğunu kaydetti.

Yetkililer ayrıca, Enerji Bakanlığı ve Sonatrach şirketinin dünyadaki petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı petrol ve gaz alanında daha fazla yatırım yapmaya gerek duymadıklarını belirtti.

Cezayir Enerji Bakanı Salih Hubri de geçen ay meclis konuşmasında, "Cezayir'de petrol üretimi 2007 yılında yaklaşık 233 milyon ton seviyesinde zirveye ulaşırken, geçen yıl bu oran 80 milyon ton azalarak 153 milyon tonla en düşük seviye ile kayda geçti." açıklamasında bulunmuştu.

2013 yılının ocak ayında, Cezayir'in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesinde, bir doğalgaz tesisine Mağrib El Kaide Örgütü'nden ayrılan Kanla İmza Atanlar Tugayı tarafından düzenlenen saldırıda 32 terörist öldürülürken, çoğu yabancı 38 rehine de hayatını kaybetmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.