CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:
"İşsizler ordusunun görünmeyen kısmını da işsizlik hesaplamasına dahil edersek, Türkiye'nin gerçek işsizlik oranı yüzde 18,4’tür"

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Türkiye'de 3 milyon 290 bin kişinin işsiz olduğunu belirterek, "Bununla da bitmiyor. Umudunu kaybetmiş ve iş aramaktan vazgeçmiş fakat iş verildiğinde çalışmaya hazır olan vatandaşlarımızın sayısı ise 2 milyon 654 bin. Bu yurttaşlarımız işsizlik oranı ölçümünde hesaba katılmıyor. İşsizler ordusunun görünmeyen kısmı olan bu grubu da işsizlik hesaplamasına dahil edersek Türkiye’nin gerçek işsizlik oranı yüzde 18,4’tür." dedi.

Böke, işsizlik oranlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

İşsizlik oranının 2016 yılının ilk ayında geçtiğimiz yılın Şubat ayından sonra en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 11,1 olduğuna dikkati çeken Böke, bu oranın mevsim etkisinden arındırıldığında dahi çift hanelerden kurtulamadığını ileri sürdü.

3 milyon 290 bin kişinin işsiz olduğunu aktaran Böke, "Bununla da bitmiyor. Umudunu kaybetmiş ve iş aramaktan vazgeçmiş fakat iş verildiğinde çalışmaya hazır olan vatandaşlarımızın sayısı ise 2 milyon 654 bin. Bu yurttaşlarımız işsizlik oranı ölçümünde hesaba katılmıyor. İşsizler ordusunun görünmeyen kısmı olan bu grubu da işsizlik hesaplamasına dahil edersek Türkiye’nin gerçek işsizlik oranı yüzde 18,4’tür." değerlendirmesinde bulundu.

İŞKUR verilerine göre, kayıtlı yaklaşık 1 milyon 770 bin işsiz içerisinde yarım milyondan fazla kişinin iş aradığını kaydeden Böke, şöyle devam etti:

"Doğru istihdam politikaları uygulanmadığı takdirde bu vatandaşlarımızın umudunu kaybetmesi ve işgücünden ayrılması da an meselesi. Her 5 gencimizden 1'i iş bulamıyor. Türkiye gibi nüfusunun büyük çoğunluğu gençlerden oluşan bir ülkede genç işsizliğin bu kadar yüksek olmasının ekonomik ve sosyal maliyetleri de benzer ülkelere kıyasla çok daha fazla. AKP iktidarı, gençlerimizin üzerinde yaşadığımız topraklara üretimle katkı sunacakları iş imkanlarını yaratmak yerine onları her alanda baskı altına alıp işsiz ve aç bırakıyor.

Ayrıca, en az lise seviyesinde eğitim almış insanların yüzde 11,2’si iş bulamıyor. İŞKUR’a kayıtlı 800 binden fazla lise ve üzeri diplomaya sahip vatandaşımız arasından yaklaşık 290 bini ise 1 yıldan fazla bir süredir iş aramakta. Ülkemiz için daha yüksek katma değer yaratabilme amacıyla yıllarını eğitime ayıran pırıl pırıl gençlerimiz, maalesef niteliklerini yansıtabilecekleri bir iş bulamıyor ve bu nedenle hayata ve ülkeye olan inançlarını zamanla kaybediyor. Diğer taraftan, eğitim için kamunun ve bireylerin yıllar boyunca gerçekleştirdikleri harcamalar da bu gençlerimiz iş bulamadığı sürece heba oluyor."

Böke, işsizliği düşürmek ve özellikle de eğitimli gençlerin iş bulmasını sağlamak için, Türkiye'nin beşeri ve fiziksel sermayeye dayalı, yüksek teknolojili, istihdam ve yüksek katma değerli üretim yaratıcı reel iktisadi politikalara acilen ihtiyacı olduğunu belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.