CHP'nin "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" programı

CHP'nin "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" programı
Genel Başkan Kılıçdaroğlu:- "İlk 4 madde, bizim dedelerimizin Cumhuriyet'i kurarken ortaya koyduğu iradedir, o iradeye biz toz kondurmayız. İstedikleri gibi düşünsünler, bir tek CHP'li parlamentoda varsa, bir tek CHP'li hiçbir değişikliği yapamayacaklardı

İSTANBUL (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa'nın ilk 4 maddesinin, Cumhuriyet kurulurken ortaya konulan irade olduğunu belirterek, "İstedikleri gibi düşünsünler, bir tek CHP'li parlamentoda varsa, bir tek CHP'li, hiçbir değişikliği yapamayacaklardır. Bir tek CHP'li milletvekili parlamentoda varsa, bu değişiklikleri yapamayacaklardır. Biz direneceğiz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul İl Başkanlığınca Avcılar'da düzenlenen "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" programına, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile geldi.

Konuşmasında Kurtuluş Savaşı'nda kadınların mücadelesine ilişkin bilgi veren Kılıçdaroğlu, "Mayıs 1919, İstanbul işgal altında. Sultanahmet'te bir kadın konuşuyor, milli Kurtuluş Savaşı'nı başlatan hareketlerden birisidir. Adı, Halide Edip. İşgal altında İstanbul ve bir kadın Türkiye'yi milli kurtuluşa davet ediyor. Geliyorum 2016'ya, İstanbul işgal altında değil, İstanbul'da kadınlar seslerini yükseltmek istiyorlar, ama meydanlar yasaklanıyor. Düşman işgali altındaki bir İstanbul'da kadınlar mücadele veriyor. Sözde demokrasinin olduğu bir ülkede kadınlar sokağa çıkamıyor" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün, kadınların verdiği mücadeleyi unutmadığını, 1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkını getirdiğini hatırlatarak, bu hakkın Fransa'da 1944'te, İtalya'da 1946'da, Arjantin ve Meksika'da 1946'da, Japonya'da 1945'te, Çin'de 1947'de, Yunanistan'da 1952'de, İsviçre'de 1971'de verildiğini söyledi.

Türkiye'nin yaşanacak bir ülke olması için kadına ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Kadınların gelecekleri tek parti; CHP'dir. Eğer size seçme ve seçilme hakkını bu parti verdiyse, bu partiye çok daha fazla ilgi göstermeniz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet kurulduğunda erkeklerin yüzde 7'sinin, kadınların binde 4'ünün okuma yazma bildiğini kaydederek, "Şimdi istiyoruz ki bütün kadınlarımız, çocuklarımız okuma yazma bilsin. Şu anda Türkiye'de 2 milyon 600 bin kişi okuma yazma bilmiyor. Bunların 2 milyon 200 bini kadın. 2 milyon 200 bin kadınımız, 21. yüzyılın Türkiyesi'nde okuma yazma bilmiyor. O zaman gelin hep beraber mücadelemizi, bayrağımızı yükseklere kaldıralım ve hep beraber haykıralım, 'Yaşasın Cumhuriyet devrimi', 'Yaşasın kadın erkek eşitliği', 'Yaşasın Türkiye' diyelim" değerlendirmesinde bulundu.

- "Bu ülkenin kadınlarından gücümüzü alıyoruz"

Anayasa değişikliğine değinen Kılıçdaroğlu, CHP'nin, Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili kırmızı çizgisi olduğunu yineledi. Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlk 4 madde, bizim dedelerimizin Cumhuriyet'i kurarken ortaya koyduğu iradedir, o iradeye toz kondurmayız. 'Osmanlı'dan gelen parlamenter sistemimiz var, gelin parlamenter sistemi güçlendirelim. Buna varsanız evet' dedik. Şimdi soruyorlar 'İlk 4 maddede ne var? Neden sizin kırmızı çizginizdir?' Birincisi, 'Türkiye devleti bir cumhuriyettir.' Cumhuriyet'i kurmuşuz, yani 'Padişahın kulu değil, bu ülkenin onurlu bir bireyiyiz. Kimsenin kulu olmayacağız. Yok edin insanın insana kulluğunu' diyoruz. Bunun nesini değiştireceksiniz? 'İzin vermiyoruz, vermeyeceğiz' diyoruz. İkinci madde cumhuriyetin niteliklerini sayıyor. 'Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta temel ilkelere dayanan demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir.' 'Bunu da değiştirelim' diyorlar. 'Değiştiremezsiniz' diyoruz. Demokratik, laik bir ülke, huzurlu bir Türkiye istiyoruz. 'Değiştireceğiz' diyorlar. Ne için? Bir diktatör bozuntusuna post yaratmak için. Buna izin vermeyeceğiz."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Anayasa'nın üçüncü maddesinin "Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür, dili Türkçedir" olduğuna işaret ederek, katılımcı kadınlara şöyle seslendi:

"Neyini değiştireceksiniz? Türkiye Cumhuriyeti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür, dilimiz de Türkçedir. Bunu da savunuyoruz. Daha önemli bir madde var, 'Bayrağı şekli kanunda belirtilen beyaz, al yıldızlı al bayraktır.' Nesini değiştireceksiniz? Onur duyuyoruz, önümüzden geçtiği zaman ayağa kalkıyoruz? 'Değiştireceğiz' diyorlar. Niye değiştiriyorsunuz? 'Milli marşı, İstiklal Marşı'dır'. İstiklal Marşı'ndan niye gocunuyor? 'Başkenti Ankara'dır' diyor. Bunların niyeti bozuk. 'Niye başkent Ankara olsun', herhalde bunu düşünüyorlar. İstedikleri gibi düşünsünler, bir tek CHP'li parlamentoda varsa, bir tek CHP'li, hiçbir değişikliği yapamayacaklardır. Bir tek CHP'li milletvekili parlamentoda varsa, bu değişiklikleri yapamayacaklardır. Biz direneceğiz. Ama gücümüzü kimden alıyoruz? Gücümüzü sizden alıyoruz, bu ülkenin kadınlarından gücümüzü alıyoruz. Çocuğunuzu sevdiğiniz gibi ülkenizi, vatanınızı sevdiğinizi de çok iyi biliyoruz."

- "Kadını siyasette çıkar amaçlı kullandılar"

Kadınların kılık kıyafeti üzerinden de hesap yapıldığını anlatan Kılıçdaroğlu, kadınların giyimine hiç kimsenin müdahale etmesini istemediklerini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, İstanbul'da merdivenaltı atölyelerde 10 binlerce kadının sigortasız çalıştığını kaydederek, "Hiç Ankara'daki beylerin ağızlarından 'Bu kadınlar sigortasız, onların geleceğinin güvence altına alınması lazım' diye bir laf duydunuz mu? Ama onlar, kadını siyasette çıkar amaçlı kullandılar. Buna izin vermeyin, vermemeliyiz. Birlikte mücadele etmeliyiz. Şehit cenazelerinde resmi tören yapılıyor. Şehidimizin arkasında ailesi ve yakınları, arkasından da protokol yürür. Allah sizi inandırsın, o tabloya baktığınızda gariban Anadolu ailelerini ve çocuklarını görürsünüz. Ankara'da oturan beyler, kendi çocuklarını gönderiyorlar mı oraya? Ama sizin çocuklarınızı gönderiyorlar, üstünden siyaset yapıyorlar, çıkar amaçlı her şeyi yapıyorlar" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'ye barışı ancak ve ancak kadınların getireceğini belirterek, "Kadınlar, kadınlar gününde dertlerini anlatmak istiyorlar Kadıköy Meydanı'nda, polis copuyla karşılaşıyorlar. Bir gazeteye el konuluyor, kadınlar protesto etmek için gidiyorlar, coplarla kadınların üzerine yürüyorlar, kaşını gözünü yarıyorlar. Asla buna izin vermemeliyiz. Bir kadına kalkan eli, aşağıya indirmeliyiz" dedi.

CHP'de yüzde 33 olan cinsiyet kotasının Avrupa'daki en yüksek cinsiyet kotası olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, kadınlara siyasete girme, mücadele etme ve erkek egemen yapıyı yıkma çağrısında bulundu.

Kılıçdaroğlu, Suriye'de akan kanın sorumlusunun AK Parti iktidarı olduğunu öne sürerek, annelere "Ege'de sahile vuran o çocuğu düşünüyorsanız, o çocuğa saygınız varsa bu iktidara oy vermezsiniz. Akan kanın sorumlusu, kandan beslenen bir siyasi anlayış olamaz. İnsanı yüceltmek zorundayız" şeklinde seslendi.

Konuşmaların ardından Kılıçdaroğlu, CHP'ye üye olan 5 bin kadını temsilen seçilen kadınlara parti rozeti taktı.

Programda, Avcılar Belediyesi "Bin Bir Çiçek Kadın Korosu" ve "Oyalı Yazma: Mercan Erzincan, Devrim Kaya, Buse Katılmış" konser verirken, Dilek Türker de şiir resitali sundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.