"Çocuk için ders kadar oyun da önemli"

"Çocuk için ders kadar oyun da önemli"
Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güneş:- "Oyundan uzak tuttuğumuz çocuk, derslerinde başarılı olsa dahi içe kapalı, hareketsiz, alıngan yetişir. İleride de gerek iş gerekse sosyal ortamdan kopuk olur"

BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Güneş, çocuklar için ders kadar oyunun da gerekli olduğunu belirterek "Oyundan uzak tuttuğumuz çocuk, derslerinde başarılı olsa dahi içe kapalı, hareketsiz, alıngan olarak yetişir. İleride de gerek iş gerekse sosyal ortamdan kopuk olur." dedi.

Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların, sevdiği ve zevkle yaptığı etkinliklerin başında gelen oyunu ciddi bir görev olarak algıladıklarını, oyunla öğrenip dünyayı keşfettiklerini söyledi.

Oyunun çocuğun kişilik gelişimine önemli katkılar sağladığını ve fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminin de temeli olduğunu ifade eden Güneş, şöyle konuştu:

"Oyun, çocuğun ilgi ve merakını geliştirmekte, zihinsel becerilerini harekete geçirmekte, yaratıcılığını artırarak öğrendiklerini uygulamaya katkı sağlamaktadır. Çocuk, oyunu belirli kurallar ve düzen içinde oynadığından ekibin bir parçası olmakta, grup içinde kendisine yer edinmekte ve bir sosyal grupla bütünleşmektedir. Oyun oynayan çocuklarda dil, sosyal, motor ve zihin gelişimi daha hızlı olmaktadır. Oyun, çocuğun kendi kişiliğini ortaya koymasında, özellikle doğru davranışların pekişmesinde yararlıdır."

Güneş, çocuğun oyun vesilesiyle empati yapmayı, karşılıklı diyaloglarda kendi sorumluluğunu fark etmeyi, başkalarına saygı göstermeyi, stresle baş etmeyi, sabırlı olmayı, problem çözmeyi ve liderlik özelliklerini pekiştirmeyi öğrendiğini dile getirerek oyunların çocukların kişilik gelişimini de olumlu yönde pekiştireceğini aktardı.

Çocukların oyun ortamında, acı tatlı yeni tecrübeler yaşadığını, yeni kabiliyetler kazandığını, dil ve zihin becerilerini daha kolay geliştirdiğini, bu sayede de duygu ve düşüncelerini daha rahat ifade edebildiğini anlatan Güneş, eğitim programları ve ders kitaplarında çeşitli oyunlara yer verilerek etkili ve kalıcı öğrenme için oyunlardan yararlanıldığını vurguladı.

Güneş, bu uygulamayla öğrencilerin eğitim sürecine aktif katılmaları ve zevk alarak öğrenmelerinin amaçlandığını bildirdi.

- "Çocuğu, oyundan uzak tutmayın"

Günümüzde hemen hemen tüm ebeveynler arasında çocukların sınavlarda yüksek puan alması, daha iyi bir okul kazanması adına bir rekabet yaşandığına ve bu rekabette de çocukların oyundan uzak tutulmaya çalışılarak sürekli ödev yapmaları istendiğine vurgu yapan Güneş, şunları söyledi:

"Çocuk için ödev ne kadar gerekliyse oyun da bir o kadar olmazsa olmazdır. Çocuğun ister okulundaki bir sınav, ister istediğimiz okulu kazanabilmesi için gireceği merkezi bir sınav dönemi olsun oyuna da zaman ayırmasına izin vermeliyiz. Oyundan uzak tuttuğumuz çocuk, derslerinde başarılı olsa dahi içe kapalı, hareketsiz, alıngan yetişir. İleride de gerek iş gerekse sosyal ortamdan kopuk bir birey olur."

Çocuğun sorumluluklarını aksatacak kadar zamanını alırsa ve şiddet içerirse oyunların zararlı olabileceğini söyleyen Güneş, öğretmen ve velilerin, çocuklar için çeşitli bilgi, beceri kazandırma, öğrenilenlerin kalıcılığını artırma, sosyalleşme amaçlı eğitici ve eğlendirici oyunları tercih etmelerini, saldırganlığa sebep olabilen şiddet içerikli ve tehlikeli oyunlar oynamalarına izin vermemeleri gerektiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.