Çölyak hastası 3 kardeşin "glutensiz ekmeği" annelerinden

Çölyak hastası 3 kardeşin "glutensiz ekmeği" annelerinden
Sivas'ta çölyak hastası üç kardeş, gluten içeren buğday, arpa, çavdar ve yulaftan yapılan gıdaları tüketemedikleri için sadece annelerinin evde yaptığı ekmekleri yiyebiliyor- Anne Sultan Gümüş: - "Günüm akşama kadar yemek ve ekmek yapmakla geçiyor. Kendim

SİVAS (AA) - HALİFE YALÇINKAYA - SERHAT ZAFER - Sivas'ta çölyak hastalığı teşhisi konulan üç kardeş, kentte glutensiz ekmek üreten bir fırın olmadığı için sadece annelerinin evde yaptığı ekmeği tüketebiliyor.

Uzuntepe Mahallesi'nde yaşayan Sultan ve Hasan Gümüş çiftinin yaşları 5 ile 11 arasında değişen üç çocuğuna 2 yıl önce Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çölyak hastalığı teşhisi kondu. Teşhisin ardından Gümüş çifti, glutensiz diyete başlayarak çocuklarının sağlığını korumaya çalışıyor.

Anne Sultan Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yaşındaki kızı Gülbahar'ın doğduğu günden beri sürekli karın ağrısı şikayeti çektiğini ve 2 yıl önce gittikleri hastanede çocuğuna çölyak hastalığı teşhisi konulduğunu söyledi.

Doktorların hastalığın genetik olmasını belirtmeleri üzerine 5 yaşındaki oğlu Yiğit ve 11 yaşındaki kızı Belinay'a da biyopsi yapıldığını anlatan Gümüş, bu çocuklarında da aynı hastalık bulunduğunu ifade etti.

Çocuklarını ömür boyu süren bu hastalığa karşı korumak için buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi gluten içeren her şeyden uzak tutuğunu dile getiren Gümüş, "Çocuklarım ömür boyu glutensiz yiyeceklerle beslenecek. Çocuklarımın ekmeğini, çikolatasını her şeylerini evde yapmaya çalışıyorum. Dışarıdan istedikleri hiçbir şeyi almıyoruz. Bir arkadaşının doğum günü olsa gönderemiyorum. Yasak olan şeyleri yedikleri zaman şiddetli bir karın ağrısı çekiyorlar" dedi.

- Tek isteği glutensiz ekmek üreten fırın

Gümüş, Sivas'ta çok sayıda çölyak hastasının bulunduğunu ancak kentte glutensiz unlu gıda üreten fırınlar olmaması nedeniyle zorluk yaşadıklarına işaret etti.

"Tek isteğimiz kentte glutensiz ekmek üreten bir fırın açılması" diyen Gümüş, şunları kaydetti:

"Sivas'ta glutensiz yiyecekler üreten iş yeri açılmasını istiyoruz. Hastaneye gittiğimizde çocuklarım aç olarak eve dönüyor. Çocukların hastalığı nedeniyle okul ve ev dışında hiçbir özel hayatımız yok. Günüm akşama kadar yemek ve ekmek yapmakla geçiyor. Kendimize ayrı, çocuklara ayrı yemek yapıyorum. Sivas'ta glutensiz ekmek yapan fırın yok, olsa en azından glutensiz ekmeği hazır alırız. Çocuklarım 2 yıldır normal ekmeğe hasret. Hastalığın ömür boyu tedavisi glutensiz diyet. Çocuklarımın şimdi okulları yakın ve eve gelip yemeklerini yiyorlar ama liseye gittiklerinde nasıl yapacaklar. Bazı illerimizdeki gibi çölyak hastaları için ekmek üreten özel fırınların Sivas'ta da açılmasını istiyoruz. Bunu sadece kendi çocuklarım için değil kentteki bütün çölyak hastaları için istiyorum."

Gümüş, çölyak hastalığının ülke genelinde çok yaygın olduğunu, çocuklarında rastlanana kadar kendisinin de bilmediğini dile getirdi.

Ekmek yapmak için glutensiz unu Hacettepe Üniversitesinden getirttiklerini anlatan Gümüş, glutensiz un giderlerinin yüksek olduğunu söyledi.

- "Misafirlikte bile glutensiz ekmeği çantamızda taşıyoruz"

Baba Hasan Gümüş de çölyak hastalığıyla yaşamaya alıştıklarını, tek isteklerinin ise kentte glutensiz ekmek üreten bir fırın açılması olduğunu belirtti.

Bu tür bir fırın açmayı kendisinin de düşündüğünü ancak imkanlarının el vermediğini ifade eden Gümüş, "Eşimle birbirimize destek olarak çocukların isteklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Misafirliğe gittiğimizde bile glutensiz ekmeği çantamızda taşıyoruz" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.