CÜ'de simülasyon merkezi açıldı

CÜ'de simülasyon merkezi açıldı
CÜ Rektörü Kocacık: "Yetişmiş ve donanımlı insan yetiştirsek gelecekteki sağlıklı toplumun temellerini atmaya vesile olacağız"

SİVAS (AA) - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde simülasyon merkezi açıldı.

CÜ Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi, öğrencilerinin güvenli bir çevrede hastaya zarar vermeden, hatalarından deneyim kazanmalarına katkı sağlayacak simülasyon merkezini hizmete soktu.

CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, merkezin açılışında yaptığı konuşmada, öğrencilerin her türlü hasta ve hasta problemleriyle ilgili, uygulamalar yaparak deneyim kazanacaklarını söyledi.

Merkezin öğrencilerin nitelikli ve donanımlı hizmet vermelerine imkan sağlayacağını ifade eden Kocacık, "Biz bunlara katkı sağlamak amacıyla bu projeyi oluşturduk. Nitelikli insan yetiştirmek için ona uygun altyapı ve imkanları sunmak gerekir. Bu açılışımızla nitelikli insanlara katkı sunuyoruz. Yetişmiş ve donanımlı insan yetiştirsek gelecekteki sağlıklı toplumun temellerini atmaya vesile olacağız." diye konuştu.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şerife Karagözoğlu da merkez ve simülatör hakkında bilgi vererek, "Simülasyon Merkezimizin uygulamalı eğitime en önemli yansıması kuşkusuz yüksek teknolojiyi kullanarak hasta güvenliğini risk etmeden, en nitelikli ve kaliteli eğitimi başarmaktır. Artık dünya simülasyon eğitimi konusunda çok ileri bir noktada. Ülkemizde de bu gereklilik kaçınılmaz oldu. Hacettepe Üniversitesinden sonra bu işi üstlenen ve TÜBİTAK projesiyle de desteklenen ikinci kurum olmanın onurunu ve gururunu taşıyoruz." diye konuştu.

Karagözoğlu, öğrencilerin simülatörle hastaya birebir müdahale edeceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yoğun bakım ve ileri yaşam desteği simülatöründe, bir insanın üzerinde hangi uygulamaları yapabiliyorsanız bu maket üzerinde de yapma şansına sahipsiniz. Hastaya doğru uygulamalar yaptığınız zaman iyileştirme şansını buluyorsunuz. Eğer müdahaleler doğru ve başarılı gerçekleşirse bizim içerideki bilgisayar sistemimizde takip etme şansına sahip oluyoruz. Yoğun kan kaybıyla şoka giren hastayı şoktan geri döndürme şansımızın olup olmadığını öğrenciyle deneyimleme şansına sahip oluyoruz. Ya da solunumu ve kalbi durmuş hastaya müdahaleyi bu maketimiz üzerinde gerçekleştiriyoruz. Öğrenci başarılı adımlarla bunu yaparsa hastayı geri döndürme şansına sahip oluyoruz."

Konuşmaların ardından kalbi duran maket hasta, sağlık ekipleri tarafından hayata döndürüldü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.