Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç:
"Çift meclis tecrübesi bizde çok kötü bir geçmişe sahiptir. Buna da bu topraklarda ihtiyaç yoktur." - "7 Haziran seçimleriyle 1 Kasım seçimleri arasında başkanlığa destek oranı yüzde 12 civarında artmıştı. Şu anda başkanlığa yüzde 50'nin üzerinde anketler

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "çift meclis" tecrübesinin Türkiye'de kötü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, "Buna da bu topraklarda ihtiyaç yoktur." dedi.

Erdemli Yöneticiler Akademisi Derneği'nin (EYAD) Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Kültür Merkezinde düzenlediği Nurettin Topçu Maarif Mektebi Akademi Sohbetleri'nin "Türkiye Gündemi ve Yeni Anayasa" oturumunda konuşan Malkoç, yaklaşık 200 yıldan bu yana anayasa tartışmalarının yapıldığını hatırlattı.

Malkoç, bu konudaki tecrübe ve birikimin yeni anayasaya yansıtılacağını vurgulayarak, bu doğrultuda Türkiye'de birçok araştırma ve anketin yapıldığını ifade etti.

Anketlerde halkın yüzde 95'e yakınının mevcut anayasanın değişmesini veya yenilenmesini istediğini aktaran Malkoç, "Bu muazzam bir başarıdır. Toplumun her kesiminin isteği ve arzusudur. İşte bizler de başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, TBMM'de bu konuyu arzu edenler de bir an önce Türkiye'nin omuzunda yük, ayağında ayak bağı olan, gözünde bağ olan, Türkiye'nin daha gelişmesini ve ilerlemesini engelleyen bu anayasadan kurtulmak istiyoruz. İnşallah bunu yapacağız." diye konuştu.

Malkoç, yapılacak anayasanın içeriği ve özelliklerinden bahsederek, şöyle devam etti:

"Yeni yapacağımız anayasada birincisi, siyasi istikrarı temin edeceğiz. İkinci önemli şey; bu anayasada çok kötü düzenlenmiş, bütün değişikliklere rağmen bir türlü düzeltemediğimiz, genişletemediğimiz hak ve özgürlüklerin alanını genişleteceğiz ve onları daha sağlam garanti altına alacağız. En az bunlar kadar önemlisi, Türkiye'de demokrasinin bütün kurumlarıyla, kurallarıyla kökleşmesini ve sağlıklı işlemesini temin edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç, oturumun ikinci bölümünde, katılımcıların sorularını cevapladı. Yeni anayasanın "yerli ve milli" olacağını daha önce ifade ettiklerini belirten Malkoç, bu konuda Selçuklu ve Osmanlı tecrübelerinden istifade edeceklerini kaydetti. Osman Gazi'nin hocası Şeyh Edebali'nin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözüne değinen Malkoç, insan odaklı bir anayasa yapılacağını dile getirdi.

- "Tek meclis olacak"

Düşündükleri yeni modelde çift meclisin olmayacağını aktaran Malkoç, "Tek meclis olacak. Çift meclis tecrübesi bizde çok kötü bir geçmişe sahiptir. Buna da bu topraklarda ihtiyaç yoktur." dedi.

Şeref Malkoç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yanında bulunan, başkanlık için sunum yapan kişilerin toplumu yönlendirecek bir model önermediğini vurguladı.

"Bu anayasayı 78 milyon beraber yapalım. Bunu hep beraber tartışalım. Bu konuda birbirimize yardımcı olalım" diyen Malkoç, Türkiye'deki aydın, hukukçu ve tüm vatandaşların da görüş beyan etmelerini istediklerini ifade etti.

Malkoç, başkanlık sisteminin konuşuldukça daha da yerleştiğini belirterek, "7 Haziran seçimleriyle 1 Kasım seçimleri arasında başkanlığa destek oranı yüzde 12 civarında artmıştı. Şu anda başkanlığa yüzde 50'nin üzerinde anketlerde bir destek çıkıyor. Burada bir problem yok. Bir de bunu alanlarda anlatmaya kalktığımızda, özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın çok etkili ve ikna edici üslubuyla, inşallah çok daha yüksek oranlara gelir. Ben bundan eminim." görüşünü dile getirdi.

Türkiye'de anayasanın değişmez maddelerinin çok kavga ve tartışma konusu yapılmaması gerektiğine dikkati çeken Malkoç, şunları kaydetti:

"Üç şey var anayasa yapımında... Bir hukuki yönü, iki siyasi yönü, üçüncüsü de psikolojik yönü. İlk üç madde de örneğin devletin şeklinin cumhuriyet olmasında toplumun genel bir ittifakı var. Başkent veya milli marşın İstiklal Marşı olmasında, bayrak konusunda ihtilaflar yok. Problem nerede? İlk üç maddede özellikle devletin niteliklerindeki yazımda hata var. Laikliği koyuyorsunuz oraya Anayasa Mahkemesi laiklik tanımı yaparken yeni bir din tarif ediyor. Okuyun Refah Partisi davasındaki kapatma kararını... Okuyun Anayasa Mahkemesinin başörtüsüyle ilgili kararını. Laiklik, din ve vicdan özgürlüğü denecek yerde Anayasa Mahkemesinin o günkü üyeleri, topluma, bu Müslüman topluma, yeni bir din tanımlaması yapıyor. Problem burada. Yani devletin nitelikleri düzgün bir Türkçe ile bu milletin hissiyatına uygun yazıldıktan sonra ve anayasanın başlangıcı metne dahil olsun olmasın, adam gibi yazıldıktan sonra bunlar problem olmaz."

Malkoç, konuşmasının ardından AK Parti Konya Milletvekili ve EYAD Genel Başkanı Halil Etyemez ile Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay'a "40 Soruda Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" kitabını hediye etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.