Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şener:

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şener:
"Dünyadaki hızlı değişim parlamentarizmin hukuksal çerçevesini yetersiz bırakıyor. Yürütme hızlı ve esnek kararlar almak zorunda. Bu da başkanlık sistemiyle mümkün"

ANKARA (AA) - ÖZCAN YILDIRIM - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İhsan Şener, "Dünyadaki hızlı değişim parlamentarizmin hukuksal çerçevesini yetersiz bırakıyor. Yürütme hızlı ve esnek kararlar almak zorunda. Bu da başkanlık sistemiyle mümkün" dedi.

Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1974 yılından 1980 darbesine kadar altı hükümet kurulduğunu, bu hükümetlerin de aylarca süren pazarlıkların neticesindeki koalisyonlar olduğunu anımsattı.

Millet olarak geçmişten ders çıkarılmasının gelecek için önemine işaret eden Şener, şöyle konuştu:

"1980 darbesi sürecindeyse 7 ay boyunca 115 turda cumhurbaşkanı seçilememiş, erken seçim kararı alınamamış sonucunda ise darbe yaşanmıştır. Eğer o süreçte Cumhurbaşkanının Meclisi feshedip erken seçim kararı alma yetkisi olsaydı o darbe yaşanmayabilirdi. Darbeler yıllarca istikrarsızlık ve krizlerden beslenmiştir. Sayın Turgut Özal'ın partisinin tek başına iktidara gelmesiyle başarılı çalışmalar yapılmış ancak ardından yine koalisyonların başlaması ülkemiz adına kayıp yılların tekrar yaşanmasına neden olmuştur. Ülkemiz yeniden istikrara ancak 2002 yılından itibaren kavuşmuştur."

- "Liderlerin başkanlık sistemi yönünde gayretleri oldu"

Yıllarca yaşanan istikrarsızlıklardan bıkan siyasi parti liderlerinin tamamının başkanlık sistemini desteklediklerini belirten Şener, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Necmettin Erbakan, Kenan Evren ve Hüsamettin Cindoruk'un bizzat bu yönde gayretlerinin olduğunu söyledi.

Eski cumhurbaşkanlarından Kenan Evren'in "Siyasi istikrarsızlıkların nedeni azınlık hükümetleri oldu, milletin başkanlık sistemi için parlamentoya baskı yapması lazım" şeklindeki açıklamalarına dikkati çeken Şener, "Bülent Ecevit ise Süleyman Demirel'in 'Başkanlık sistemine geçelim' önerisine karşın başkanlık sistemine karşı çıkmamış, 'Başkanlık sistemini iyi düşünmek gerekiyor. Herkesin düşüncelerini açıklama hakkı var' açıklamasını yapmıştır" değerlendirmesini yaptı.

Özal, Demirel, Türkeş ve Erbakan gibi birçok siyasetçinin cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için çaba harcadığını vurgulayan Şener, bu hayali Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gerçekleştirdiğini dile getirdi.

- "Baba imajı başkanlık makamının etrafında toplanacak"

Başdanışman Şener, dünyanın ekonomik ve sosyal yönden hızlı bir dönüşüm içinde olduğunun altını çizerek, "Dünyadaki hızlı değişim parlamentarizmin hukuksal çerçevesini yetersiz bırakıyor. Yürütme hızlı ve esnek kararlar almak zorunda. Bu da başkanlık sistemiyle mümkün. Başkanın doğrudan doğruya halk tarafından seçilmesi, ona ve politikalarına meşruluk kazandırıyor. Bu özellik, parlamenter sistemde oldukça çok rastlanan hükümet istikrarsızlığı yani hükümetlerin ve dolayısıyla politikaların sık sık değişmesi sakıncasını bertaraf etmektedir" diye konuştu.

Toplumumuzdaki "baba imajı"nın başkanlık makamının etrafında toplanacağını dile getiren Şener, şunları kaydetti:
"Toplumumuzda 'baba'nın kendisinin belirlediği, bağrına bastığı bir ismin olması çok önemli. Toplumun bizzat kendisini temsil eden başkanı seçmesi toplumdaki bireylerle devlet arasındaki ilişkiyi mutlak surette sıcak hale getirecektir. Başkanlık sistemine geçilmesi Güneydoğu sorununun çözümünde de yarar sağlayacaktır. Özellikle bu bölge açısından seçmenin bizzat seçtiği başkanın milli mutabakat sağlamada yararlı olacaktır. Birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirecektir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın halk tarafından seçilmesi bunu açıkça göstermiş, onu güçlü kılmış ve Türkiye'nin lideri haline getirmiştir."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.