Cumhuriyet savcısından çocuklar için örnek proje

Cumhuriyet savcısından çocuklar için örnek proje
Anadolu Adalet Sarayı Çocuk Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcısı Dr. Cengiz Apaydın, çocukların suç işlemesini önlemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla geliştirdiği "Çocuklar için ceza hukuku bilinci projesi" kapsamında, Üsküdar'daki 15 lisede öğrencil

İSTANBUL (AA) - FİLİZ KINIK - Anadolu Adalet Sarayı Çocuk Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcısı Dr. Cengiz Apaydın, çocukların suç işlemesini önlemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla geliştirdiği "Çocuklar için ceza hukuku bilinci projesi" kapsamında Üsküdar'daki 15 lisede öğrencilere ceza hukuku semineri veriyor.

Üsküdar İlçe Çocuk Koordinasyon Kurulu toplantısında, öğrencileri sokakta bekleyen tehlikelerden, uyuşturucu ve madde bağımlılığından korumak ve önleyici tedbirler almak amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bazı liselerde "Ceza hukuku bilinci, uyuşturucu, bilişim, hırsızlık suçları ve cinsel suçlar" konularında eğitim verilmesi kararı alındı.

Bu kapsamda, talep üzerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesince Anadolu Cumhuriyet Savcısı Cengiz Apaydın'ın bu eğitimi vermesi kararlaştırıldı.

Cumhuriyet Savcısı Apaydın, geliştirdiği "Çocuklar için ceza hukuku bilinci projesi" doğrultusunda, ilçede bulunan 15 pilot lisede, 13-18 yaş grubundaki öğrencilere ceza hukuku bilinci konusunda seminer veriyor.

Ceza hukukunun temel ilkelerinin anlatıldığı seminerlerde, en çok işlenen suç tipleri hırsızlık, uyuşturucu madde, bilişim, hakaret ve yaralama suçları ile cinsel suçlar hakkında farazi duruşmalar yapılarak, çocuklara genel ceza hukuku bilgileri aktarılıyor.

- "Projeyle çocuklara hangi eylemlerin suç olduğu öğretilecek"

Cengiz Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle çocuklarda ceza hukuku bilinci farkındalığı oluşturarak, suç oranını azaltmayı, hak ve özgürlükleri korumayı ve toplumsal barışı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Suça sürüklenen çocuklar için önleyici ceza hukuku çalışmalarının, çocuklara ceza hukuku bilinci kazandırarak suç işlemeyi önlemeyi ve asgari düzeye indirmeyi amaçladığını belirten Apaydın, proje kapsamında çocuklara hangi eylemlerin suç olduğunu ve hangi suçu işlediklerinde ne kadar ceza alacaklarını öğreterek, suç işlemekten kendilerini alıkoymalarını ve çekinmelerini sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Apaydın, projeyle ayrıca uygulamaya yönelik ceza hukukunun temel kavramlarını çocuklara öğreterek, hem çocukluk hem de yetişkinlik dönemlerinde faydalanabilecekleri ceza hukuku bilinci oluşturup, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygının geliştirilmesinin hedeflendiğini aktardı.

Demokratik bir hukuk devletinde çocukların temel hak ve özgürlükleri öğrenmeleri ve içselleştirebilmeleri için küçük yaşlardan itibaren eğitilmeleri gerektiğini vurgulayan Apaydın, şu bilgileri verdi:

"Cezaların amacı çocukları cezalandırmak değil, suç olarak öngörülen fiillerin gerçekleştirilmesinin önlenmesini sağlayarak eğitmektir. Çocukların kendilerine yönelik işlenen suçlara karşı çıkabilmeleri için haklarını ve özgürlüklerini bilmeleri gerekir. Kendi hak ve özgürlüklerini bilen çocuk, başkalarının hak ve özgürlüklerine de saygı duymayı öğrenir. Ceza hukuku bilincine sahip çocuklar aile içerisinde, okulda ve yaşamın diğer alanlarında, insan hakları ve hukuk güvenliği anlayışlarını geliştirerek, özgür, gelişmiş ve daha az suç işleyen bir toplum yaratabilirler. Ceza hukuk bilincine sahip insanların sayısının fazla olduğu ülkelerde daha az suç işlenmektedir."

Cengiz Apaydın, çalışmanın temel amacının, insan hakları konusunda bilinç ve farkındalık yaratmak olduğunu belirterek, "Ceza hukuku bilinci eğitiminin temelinde insan hakları bulunmaktadır. Ceza hukuku bilinci insan hakları ve barışın gelişmesine hizmet eder. Çünkü suç, toplumsal barışın bozulmasıdır. Ceza hukuku bilinci ile suç işlenmesinin önlemesi amaçlandığından, toplumsal barışın bozulması önlenmiş olacaktır." şeklinde konuştu.

- "Suç işleyen çocukların çoğunluğu okula gitmiyor"

Okula devam etmeyen çocukları eğitecek projelerin yapılmasının önemine işaret eden Apaydın, şunları kaydetti:

"Anadolu Adalet Sarayında suç kaydı olan ve sürekli suç işleyen çocuk sayısı 70'e yakın. Bu çocukların hiçbiri okula devam etmiyor. Suç işleyen çocukların da çoğunluğu okula gitmeyen çocuklar. Ceza hukuku bilinci, 9. ve 10. sınıflarda ders olarak okutulursa suç oranı yüzde 50 düşecek. Ceza hukuku bilincinin oluşması ve toplumda yaygınlaşmasıyla daha az suç işlenecek, daha az kişi ölecek, daha az kişi yaralanacak, daha az mala zarar verilecek ve daha az kişi zarar veya tehlikeye maruz kalacaktır. Bunun anlamı daha az cumhuriyet savcısı, hakim, polis, jandarma, katip, infaz koruma memuru ve daha az cezaevidir. Ceza hukuku bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasıyla insan hak ve özgürlükleri gelişerek, bireysel ve toplumsal gelişme sağlanacaktır."

Cumhuriyet Savcısı Cengiz Apaydın, bu çalışmaların ilk aşamasını oluşturan "Çocuklar için ceza hukuku bilinci projesi"nin bunun ilk ve en önemli adımı olduğunu belirterek, "Asıl amacım çocuklar için ceza hukuku bilinci derslerinin, ceza sorumluluğunun başladığı 13 yaşından itibaren okullarda ders olarak okutulması için müfredata girmesini sağlamaktır." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.