"Dağlık Karabağ'ın işgali, 1 milyon kişiyi göç ettirdi"

"Dağlık Karabağ'ın işgali, 1 milyon kişiyi göç ettirdi"
Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ünüvar:- "İnşallah Dağlık Karabağ bir an evvel özgürlüğüne kavuşur. Orası işgal edildikten sonra 1 milyon civarında Azerbaycanlı vatandaş orayı terk etmek durumunda kaldı. 6 şehirde yerleşik olan

ADANA (AA) - İBRAHİM ERİKAN - Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar, Dağlık Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgal edilmesiyle, yaklaşık 1 milyon Azerbaycan vatandaşının ülkenin çeşitli kentlerine göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

Ünüvar, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerginlik ve çatışmalarla ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.

Çatışmaların Azerbaycan-Ermenistan sınırında gerçekleşmediğini, 22 yıldır işgal altında tutulan Azerbaycan toprakları Dağlık Karabağ'da yaşandığını belirten Ünüvar, "Bu bölge, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini teşkil eden bir kara parçası." dedi.

Dağlık Karabağ'daki köy, belde ve şehirlerde hayatını sürdürenlerin bulunduğunu ifade eden Ünüvar, "1 Nisan gecesi Dağlık Karabağ'ı işgal eden Ermenistan askerleri, bazı sivillere ve oradaki askerlere silahlı saldırıda bulunmuştur. 2'si sivil, 12'si asker olmak üzere 14 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Bu, doğal olarak bir çatışmayı da beraberinde getirdi. Sonra Azerbaycan askerleri de karşılık verince 100'ün üzerinde Ermenistan askeri öldü." şeklinde konuştu.

Azerbaycan'ın tek taraflı ateşkes ilan ettiğini ancak 2 gün sonra Ermenistan tarafının bunu bozduğunu anlatan Ünüvar, şunları söyledi:

"Dağlık Karabağ'dan yeniden ateş açıldı, yeniden çatışma oldu ve 31 Azerbaycan askeri şehit oldu. Onlar için Allah'tan rahmet diliyorum. Orada çatışma, işgal altındaki Dağlık Karabağ'ın içindeki Ermenistan askeri ile Azerbaycan askerleri arasında oluyor. Yani aslında Azerbaycan topraklarında oluyor. Çünkü Dağlık Karabağ bir Azerbaycan toprağıdır. Buradaki süreç işgalin devamı şeklinde ama bu şekilde inşallah devam etmez. İnşallah Dağlık Karabağ bir an evvel özgürlüğüne kavuşur. Orası işgal edildikten sonra 1 milyon civarında Azerbaycanlı vatandaş orayı terk etmek durumunda kaldı. 6 şehirde yerleşik olan 1 milyon nüfus, Azerbaycan'ın değişik şehirlerinde göçmen hayatı yaşıyor. O sebeple o insanların da kendi öz vatanlarında yaşamasını sağlamak adına adımlar atmak gerekiyor."

- MİNSK Grubu

Türkiye'nin, Dağlık Karabağ sorunun sulh yoluyla çözülmesini arzu ettiğini vurgulayan Ünüvar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından Azerbaycan ve Ermenistan'ın Dağlık Karabağ sorununu barışçıl yoldan çözüme kavuşturmaları için 1992'de kurulan MİNSK Grubu hakkında bilgi verdi.

MİNSK Grubu'nun asıl görevini "Dağlık Karabağ'ın statüsüyle ilgili konuları huzura kavuşturmak" şeklinde tanımlayan Ünüvar, "Huzura kavuşturulacak en net sonuç, Dağlık Karabağ'ın özgürlüğüdür." dedi.

- Azerbaycan'a taziye ziyareti

Ünüvar, geçen hafta Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu heyeti olarak bu ülkeye taziye ziyaretinde bulunduklarını ifade etti.

Lüzumlu bir ziyaret gerçekleştirdiklerini dile getiren Ünüvar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu iki ülkenin 100 yıllık ilişkilerine baktığınızda, hangisi düşmüşse diğeri onun elinden tutmuş, kaldırmış. Çünkü soyumuz, dinimiz, dilimiz, kültürümüz ve kökenimiz bir. Ayrı coğrafyalarda kurulmuş iki devletiz. Biri Güney Kafkasya'da, diğeri 'Anadolu' dediğimiz topraklarda kurulmuş iki devletiz. Farklı coğrafyalarda olabiliriz ama gönül coğrafyamız bir. Bunun için acılar da sevinçler de ortak. Onların acısını paylaşmak bizim için bir vazifeydi, bu vazifeyi yerine getirmiş olduk. Gerçekten büyük bir heyecanla, kabullenmeyle yerine getirdik."

- Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantıları

Ünüvar, 2010'dan beri düzenli olarak Türkiye-Azerbaycan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantıları yapıldığına işaret etti.

Toplantılar hakkında bilgi veren Ünüvar, şunları kaydetti:

"Her yıl bir ülkede 10 kadar bakan, Başbakan ve Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanılıyor. Bir yıl Türkiye'de, bir yıl Azerbaycan'da. Bu sene sıra Azerbaycan'daydı. İlki 18 Şubat'ta yapılacaktı ama 17 Şubat'ta, Ankara'da, Merasim Sokak'ta çoğu asker vatandaşlarımıza yöneltilen hunharca saldırıdan sonra çok sayıda şehidimiz oldu. Mart ayına ertelendi. 15 Mart'ta Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bir heyetle Bakü'ye gidecektik fakat 13 Mart'ta Kızılay'da yine hain bir saldırı oldu. Alçakça bir saldırı sonucu vatandaşlarımız hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanımız bu ziyareti de ertelemeyi uygun gördü. O ertelemeden birkaç saat sonra Sayın Aliyev, 'Bizim size gelmemiz lazım' dedi ve bakanları toplayarak Ankara'ya geldi."

Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Toplantısı'nın da Ankara'da gerçekleştirildiğini belirten Ünüvar, "Çok sayıda konunun müzakere edildiği, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin daha ileriye götürülme çabalarının net olarak ortaya konduğu, bunun takviminin netleştirildiği, birtakım yeni projelerin geliştirildiği gerçekten verimli bir toplantı oldu. Bizzat Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından bu ziyaretin de Ankara'da yapılmış olması, iki ülke arasındaki dostluğu ve kardeşliği ortaya koyan net bir tablo." ifadelerini kullandı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.