Davutoğlu-Spila ortak basın toplantısı

Davutoğlu-Spila ortak basın toplantısı
Başbakan Davutoğlu: (2)-"Suriye'de kriz başladığından beri hiçbir Suriyeli sığınmacı Türkiye'den ülkelerine geri gönderilmedi, kendileri dönmek istemediyse. Çünkü Suriye rejiminin ne kadar saldırgan, zalim olduğunun farkındayız. Geri gönderildikleri kesin

HELSİNKİ (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri gönderildiği iddialarına ilişkin "Suriye'de kriz başladığından beri hiçbir Suriyeli sığınmacı Türkiye'den ülkelerine geri gönderilmedi, kendileri dönmek istemediyse. Çünkü Suriye rejiminin ne kadar saldırgan, zalim olduğunun farkındayız. Geri gönderildikleri kesinlikle doğru değil. Onlar bizim çocuklarımız gibi" dedi.

Davutoğlu, Finlandiyalı mevkidaşı Juha Spila ile Başbakanlık Resmi Konukevi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın uygulanmaya başlanmasının ardından kaçak göçmenlerin sayısının oldukça azaldığını söyledi.

Yunanistan'a geçen yıl Ekim ayında günde yaklaşık 6 bin kaçak göçmen geçerken 20 Mart'tan sonra bu sayının 350'ye düştüğünü aktaran Davutoğlu, sürecin oldukça iyi gittiğini belirtti.

Yunanistan'dan pazartesi günü 202 sığınmacı aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "Sadece ikisi Suriyeliydi. 78 kişiyi de 3 Avrupa ülkesine gönderdik; Almanya, Hollanda ve Finlandiya. Mekanizma işliyor ve kaçak göçmenlerin sayısı azalıyor." diye konuştu.

Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin sürecin zor olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim tarafımızda hiçbir sorun yok. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde kamplar var. Gelen her sığınmacının önce kimliği belirleniyor. Suriyeli mi değil mi, geri kabul anlaşması yaptığımız bir ülkeden mi geliyor, bütün bunlara bakılıyor. Bütün bu kriterlere göre gruplandırılıyor ve kamplara gönderiliyorlar. Geri kabul anlaşması kapsamında ülkelerine gönderiliyorlar. Bizim tarafımızda sorun yok. Yunanistan ve AB'nin de ellerinden geleni yaptığını düşünüyorum."

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesine ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Suriye'de kriz başladığından bu yana hiçbir Suriyeli sığınmacı Türkiye'den ülkelerine geri gönderilmedi, kendileri dönmek istemediyse. Çünkü Suriye rejiminin ne kadar saldırgan, zalim olduğunun farkındayız. Geri gönderildikleri kesinlikle doğru değil. Onlar bizim çocuklarımız gibi. 152 bin Suriyeli bebek Türkiye'de doğdu. Hiçbir Suriyeliden de Türkiye'nin sığınmacı politikasına ilişkin bir şikayet olmadı. Ülkemle gurur duyuyorum. Son 5 yılda Suriyelilere karşı ırkçılık, yabancı düşmanlığı olmadı. Bu tutum takdir edilmesi gerekirken, bazı çevreler gerçekle alakası olmayan söylentiler ortaya atıyor. Bir çocuğun Suriye'ye geri gönderildiğini gösterirseniz sorumluyu buluruz ama hiç kimse bunu kanıtlayamaz. Bu bir kötü niyet göstergesidir."

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişin bir soruya ise Türkiye'nin bütün kriterleri yerine getirdiğini ve tam üyelik hakkının olduğunu belirterek, "AB değerlerine bağlıyız. Türkiye'nin demokratik standartlarının AB'nin demokratik değerlerine uymadığını hiç kimse iddia edemez. Türkiye AB üyesi olmaya hazırdır. Zirveden sonra yeni ivmeyle Finlandiya ve diğer AB ülkelerinin desteğiyle Türkiye bir gün tam üye olacak." cevabını verdi.

(Bitti)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.