Demokratik Kongo'da tartışmalı seçim süreci

Demokratik Kongo'da tartışmalı seçim süreci
Anayasa Mahkemesi: "Seçiminin düzenlenememesi durumunda Kabila, yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edebilecek"

KINŞASA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın seçimler düzenlenene kadar görevine devam edebileceğini bildirdi.

Anayasa Mahkemesi'nden yapılan yazılı açıklamada, devlet başkanı seçiminin anayasal süreç kapsamında düzenlenememesi durumunda Kabila'nın yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam edeceği kaydedildi.

Anayasa'nın 70. maddesinde "Devlet başkanı, görev süresi sona erdiğinde yeni devlet başkanı seçilene kadar görevine devam eder" ifadesi yer alıyor.

Ülkede, kasım ayında öngörülen devlet başkanı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenebileceği tartışılıyor.

Devlet Başkanı Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansman konusunun görüşülebilmesi amacıyla kasım ayında ulusal diyalog süreci başlatmak istemişti. Ancak muhalif 7 siyasi partiyi tek çatı altında toplayan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için bunu istediğini iddia ederek sürece katılmayacağını duyurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.