Demokratik Kongo'daki Protestolarda 5 Gösterici Öldü

Demokratik Kongo'daki Protestolarda 5 Gösterici Öldü
Polisin, seçim tarihinin belirlenmesi talebiyle düzenlenen gösteriye müdahalesinde 5 kişi yaşamını yitirdi, 33 kişi yaralandı

DAKAR (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da polisin protestoculara müdahalesinde en az 5 göstericinin öldüğü bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İstikrar Misyonu'ndan (MUNUSCO) yapılan açıklamada, yaşamını yitiren 5 göstericinin yanı sıra 33 kişinin yaralandığı, 69 kişinin tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada, MUNUSCO'ya bağlı 50 askerin, göstericiler ile polis arasındaki şiddeti engellemek amacıyla bölgede konuşlandırıldığı kaydedildi.

Öte yandan, Kinşasa'da güvenlik güçleri tarafından birçok noktada kimlik kontrollerinin yapıldığı ve dün geceden itibaren başkentte internetin kesildiği öğrenildi.

Laik Koordinasyon Komitesi (CLC) tarafından organize edilen gösterilere katılanlar, yeni bir seçim tarihi belirlenmesi, siyasi tutukluların salıverilmesi ve gerginliğin azaltılmasını öngören 2016 Aralık'ta hükümet ile muhalefet arasında imzalanan Saint-Sylvestre Anlaşması'nın uygulanmasını talep ediyor.

Geçen aralık sonunda muhalefet önderliğinde düzenlenen gösterilerde protestocular, polisin sert müdahalesiyle karşılaşmış, protestolarda 6'dan fazla kişi hayatını kaybetmiş ve 12 kişi tutuklanmıştı.

- Ülke, güvenlik ve siyasi krize sahne oluyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusu, yaklaşık 20 yıldır doğal kaynakların kontrolünü sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına ve etnik grupların çatışmalarına sahne oluyor.

Güvenlik sorununun yanı sıra siyasi krizle de mücadele eden ülkede 2016 yılı sonuna kadar yerel, genel ve devlet başkanı seçimi düzenlenmesi bekleniyordu ancak seçimler, mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Devlet Başkanı Joseph Kabila'nın seçimi erteleyerek iktidarda kalmaya çalıştığını iddia eden muhalefetin son dönemde düzenlediği gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesiyle şiddet olayları yaşanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.