Denizli'de Fetö'nün Eğitim Yapılanması Davaları

Denizli'de Fetö'nün Eğitim Yapılanması Davaları
Örgütün Kale ilçesindeki eğitim yapılanmasında yer alan sanıkların yargılandığı iki ayrı davanın duruşmalarına devam edildi- Etkin pişmanlıktan yararlanan tutuklu sanık tahliye edildi

DENİZLİ (AA) - Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Kale ilçesindeki "eğitim yapılanmasına" yönelik iki ayrı davanın görülmesine devam edildi.

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar ve avukatları ile sanık yakınları katıldı.

Duruşmada, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock yazışmaları ve mahkemeye sunulan dijital materyaller okundu.

Sanıklar ByLock içeriklerini kabul etmedi, sohbet gruplarındaki kişileri tanımadıklarını söyledi.

Tutuklu sanık eski öğretmen A.A. etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini belirtti. Avukatının talebi ile diğer sanıklar salondan çıkartıldıktan sonra sanığa etkin pişmanlık hükümleri okundu. Örgüt üyeliği suçlamasını kabul eden ve ByLock kullandığını doğrulayan A.A, Buldan Anadolu Lisesini kazanarak Buldan Merkezefendi Öğrenci Yurdunda kaldığı dönemde örgütle tanıştığını anlattı.

İlçe imamı İbrahim Kersin'in 2015 Şubat ayında evinde düzenlenen sohbet toplantısında örgüt üyesi Fatih Duran'ın telefonunu alıp bir şeyler yaparak ByLock programını yüklediğini, İbrahim Kersin'in 2015 Temmuz'una kadar, ondan sonra da Güray Bayraktar'ın ilçe imamı olarak görev yaptığını dile getirdi.

A.A, ilçe ablası, öğretmen hocası ve esnaf sohbet hocası ile köy sohbet hocalarını, sohbetlere katılanları, 17-25 Aralık'tan önce sohbetlere gelip daha sonra gelmeyenleri, Buldan'da ve Burdur Eğitim Fakültesinde okuduğu dönemdeki imamları, 2011'de Kale'ye atandıktan sonra Denizli memur imamı ve ilçelerden sorumlu memur imamlarını, memur sohbetçilerini açıkladı.

"Kale'de mütevellide yer alıyordum" diyen A.A, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2011'den 2015'e kadar sohbetlere katılıyordum. Örgüte maddi ve manevi destek veriyordum. Okulda örgütün propagandasını yapıyordum. Maddi olarak aylık 100 lira veriyordum. Gazeteye abone idim, her yıl kurban veriyordum. 2015'te Kale'de sohbetçi olarak bazı köylere gittim, sohbet programlarını H.E. düzenliyordu. Pişmanım, tahliyemi istiyorum."

Sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, daha sonra ara kararı açıkladı.

Heyet, tutuklu sanıklardan Mustafa Yetişkin, Ali Güven, Mehmet Vayvada, Rıfat İğdeli ve Güray Bayraktar'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi, etkin pişmanlıktan yararlanan A.A'nın tahliyesine karar vererek duruşmayı 26 Mart'a erteledi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenken ihraç edilen 6'sı tutuklu, 8 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak, Türkiye Cumhuriyeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından dava açılmıştı.

- İkinci dava

Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince yine aynı salonda görülen, FETÖ'nün "eğitim yapılanmasına" yönelik örgütün eğitim kurumlarında görev yapan 4 tutuklu sanığının yargılandığı davanın duruşmasına geçildi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Cihan Çıplak, Musa Çağlayan, Musa Köseoğlu ve Süleyman Demiryürek ile avukatları ve sanık yakınları katıldı. İlk olarak bazı sanıkların ByLock yazışmaları okundu.

Sanıklar, ByLock içeriklerini kabul etmeyip sohbet gruplarındaki kişileri tanımadıklarını söylerken, Musa Çağlayan internet paylaşımının açık olduğunu, cep telefonu şifresi olmadığından bilgisi haricinde ByLock yüklendiğini öne sürdü. Cihan Çıplak'ın avukatı, müvekkilinin ByLock kullanmadığını, bu yüzden gelmediğini belirtirken, Musa Çağlayan'ın avukatı da müvekkilinin ByLock kullanmadığını, eşinin hayati tehlikesinin bulunduğunu, solunum cihazına bağlı olarak tedavi gördüğünü belirterek tahliyesini talep etti.

Sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 26 Mart'a erteledi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında örgütün eğitim kurumlarında görev yapan 4 tutuklu sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak, Türkiye Cumhuriyeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından dava açılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.