“Dileğim turizmcinin sesi, soluğu olmak”

“Dileğim turizmcinin sesi, soluğu olmak”
Mustafa Ulu, turizm sektörünün başarılı isimlerinden. Konya Taşkent’li ve üniversite eğitimini elektronik alanında yaptı.

Mustafa Ulu, turizm sektörünün başarılı isimlerinden. Konya Taşkent’li ve üniversite eğitimini elektronik alanında yaptı. Baba mesleği turizm sektöründe olduğu için kendisi de bu alana yöneldi. TÜRSAB Başkanlığı yaptı. Ulu, özellikle bu alanda edindiği deneyimleri, belirlediği sorunları Meclis’e taşıma çabasında. 20 yıldan bu yana Meclis’te turizm sektöründen hiçbir vekilin bulunmayışı da bu çabayı haklı kılar nitelikte. Mustafa Ulu, aday adaylığını, Konya’daki turizmi ve Konya’nın olması gereken vizyonunu anlattı…

Siyasetle ne zaman tanıştınız

Recep Tayyip Erdoğan ‘nın üniversite yıllarından arkadaşı 1990 yılında Hakkın Rahmetine kavuşan dayım Seyit Karabay sayesinde  ailecek  Milli Selamet Partisi davasını benimsedik ve bu yolda hizmete devam ettik. Daha sonra ise Refah Partisi, Saadet Partisi AK Parti diye devam etti. Körü körüne partiye bağlılık zihniyetimiz olmadı. Aklımızla düşünerek, reel karar vererek seçtik. Bu dava içinde de Tayyip Erdoğan’ın çıkış sebebi, tüm Türkiye’yi kucaklama arzusu bizi etkiledi. Bugün AK Parti içine baktığımız zaman Saadet Partisi’nden,  MHP’den, ANAP’tan,  birçok insanın yer alması önemli. Sağ kesimde Türkiye’ye hizmet etmek için adım atıldığını gördük. Herkes aynı düşüncede. Herkes geçmişten gelen bazı şeyleri yıkarak geldi. Bu hizmete devam edeceksek AK Partide devam ederiz anlayışı ile yola çıktı. Biz de gönül veren bir insanız. Hizmet etmek için geldik. Aday olmaya da iki yıl önce karar vermiştim.

1-059.jpg

TURSAB Başkanı olarak da önemli çalışmalar yaptınız. Bu çalışmaları hangi noktaya taşımayı hedefliyorsunuz?

20 yıldır turizm camiasından bir tane milletvekilimiz yok. TÜRSAB’ta görev yaparken kanunlarda ciddi sıkıntılar olduğunu gördük. Dünyanın göbeğindeyiz. Dünyaya her noktadan daha yakınız. 77 milyon değil, 100 milyon turist almamız gerekirken potansiyeli kullanamayacak seviyedeyiz. Ve bakıyoruz 20 yıldır turizm sektöründen milletvekili yok. Turizmcilerden de müracaat eden yok.  Kültür ve Turizm Bakanlığımız var ama faaliyetleri yetersiz kalıyor. Turizm sektörünü temsilen talibim. İnsanların çoğu popüler olmak için siyasete atılıyor. Ama turizmcilerin popülaritesi zaten var.

Konya’nın tanıtımında da eksiklikler görüyor musunuz?

Konya’nın tanıtımı yıllarca problem oldu. Her seferinde Şebi Arus’u İstanbul’a kaptırıyoruz diyoruz. Başka problemler çıkıyor, çözecek kimsemiz yok. Çünkü konuya vakıf olmayan insanlara konuyu anlatmak çok daha zor. Aynı dili konuşanlar daha kolay anlaşırlar. Biz burada anlatıyoruz bitiyor. Halkın içinden geliyoruz. Her toplumdan insanla gerçek diyaloglar kuruyoruz. İnsanların samimiyetle ifade ettikleri ortamların içindeyiz. Ankara’dan Konya’nın idare edilmesini istemiyorum. Bugün esnafımızın,   sanayicimizin en büyük derdi siyasilerin dışarıda olması. İnsanlar şunu istiyor. Aramızda engeller olmasın, samimi ortam olsun. Yalnızca milletvekili olmak zorunda değiliz. Hizmet edecek olan kişi daha iyi hizmet edecek birileri varsa onlar geçsinler, onlar yapsınlar. Milletvekili oluyum diye bir derdimiz yok. Hizmet edebileceğime inandığım için yola çıktım. Daha iyi hizmet edebilecek varsa partimizin taktirindedir.

2-055.jpg

Konya turizminin en büyük sorunu ne?

4 bin 600 yatak kapasiteli bir şehrin yıllık konaklama sayısı 400 bin. Otellerin sadece 100 gecesinin dolu olduğu bir şehirde yaşıyoruz. Konya’daki oteller ortalamada 5 yıldızlı birkaç otel haricinde boşa çıkıyor. Hafta sonu Konya’daki otellerin yüzde 80’i boştur. Cumadan pazara kadar. En çok dolu olması gereken periyodda.  Ama iş dünyasına hitap ettiği için boşlar. Turizm sadece turizm olmuyor. Bir turist geldiği şehirdeki atmosferin samimiyetini, ortamın kalitesini, yaşam standardını gördüğü zaman iş de getirebiliyor. Bir yerde turizm gelişiyorsa diğer sektörler de otomatik olarak gelişiyor. Ulaşılabilirliği kolaylaştırdığınız zaman o insanların buraya gelip, mal alıp mal vermesi ticaret, ithalat, ihracat yapması kolaylaşacak. Çok büyük bir kayıp içerisindeyiz. Bu da Konya gibi bir yerde gümrüklemenin olmaması.  30 bine yakın küçük ve orta ölçekli fabrika var. Türkiye’de deviz. Ama yokuz. Anlatamıyoruz. Kendimizi ifade edemiyoruz. Geniş bakmak zorundayız. İlk yurt dışı iş seyahatleri yaptığımız zaman cesaret edip yurt dışına çıkacak yoktu. Ama bu gün baktığımızda Konyalı işadamları gerçekten ülke ülke dolaşıyor ve ticaret yapmaya çalışıyor. Eğer engeller kaldırılır ve imkanlar artırılırsa Konya kapasitesinin 2-3 katına çıkabilir ve yıllardır hakkettiği yere oturabilir.  

3-039.jpg

Sizin kafanızdaki milletvekili profili nasıl?

Bürokrat milletvekili istemiyorum. Hayatın içinden olsun. Halkın bütünleşeceği insanlara ihtiyacımız var. Onun içine girip onun dertleriyle dertleşebilecek biri.  Bana göre gerçekten Konya derdi olması lazım. Konya’da yaşaması lazım.  Mecliste turizmci olarak 20 yıl sonra ilk milletvekili olmak istiyorum. Türkiye’de 7 bin tane seyahat acentesi var ve yaklaşık bu sektörde 10 milyon çalışan var. Tüm bunların sesi, soluğu olmak dileğim.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.