“Dilimiz Kimliğimizdir” yarışmasının ödülleri verildi

“Dilimiz Kimliğimizdir” yarışmasının ödülleri verildi
Meram Belediyesi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen “Dilimiz Kimliğimizdir” Kısa Film Ve Tiyatro Yarışması’nda dereceye girenlere okullara ödülleri verildi.

Meram Belediyesi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen “Dilimiz Kimliğimizdir” Kısa Film Ve Tiyatro Yarışması’nda dereceye girenlere okullara ödülleri verildi. Törende konuşan Başkan Toru, “Bir ulusu birbirine bağlayan kavramların başında dil gelir. Dil birliği olmayanın gönül birliği de olmaz. Bizleri birbirimize bağlayan dilimize sahip çıkmak, her Türk vatandaşının görevidir. Bu aynı zamanda vatana olan bir borcumuzdur” dedi.

Meram Kadın Meclisi tarafından “Dilimiz Kimliğimizdir” sloganıyla düzenlen kısa film ve tiyatro yarışmasının ödülleri, Meram Uluslararası Gençlik Akademisinde düzenlenen programda verildi. Törene Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Ali Kaban, Meram Kadın Meclisi Başkanı Feray Civcik, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

“DİL ÖZÜNÜ KAYBETMEMELİ”

Programda ilk konuşmayı yapan Meram İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Ali Kaban, “Biz kimliğimizi bir bütün olarak muhafaza etmediğimiz sürece öz benliğimizi de Türklüğümüzü de kaybederiz. Orta Asya’dan kalkıp Avrupa’ya kadar göç eden Türk boylarından Müslümanlığını ve dilini kaybetmeyenler hala aynı özelliğini koruyor. Ama dilini, kimliğini kaybeden milletlerin adı bile değişmiştir. Dil tabii ki kendini güncelleyecek, çağa ayak uyduracak, yeni kelimeler üretecek ancak özünü kaybetmeden bunu yaptığı sürece bir sorun yoktur. Ama özünü kaybederse o dil kimliksiz bir hale gelecektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize tavsiyem; sosyal medyada dilimizi kullanma noktasında hassasiyet göstermeleridir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmanız da dil açısından önemlidir” dedi.

dilimiz_kimligimiz1.jpg

“GENÇLERİMİZİN DİLİMİZE SAHİP ÇIKMASINI AMAÇLADIK”

Gençlerimizin, dilimize sahip çıkarak milli ve yerli şuurla yetişmeleri ve ülkeye hizmet etmeleri bilincine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirten Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Dilimiz Kimliğimizdir konusunu işlerken; sanatın gücünü kullanarak, dilimizle ilgili olarak yaşanması olası bazı olumsuzlukların önüne geçmek için kamuoyunun dikkatini bu yöne çekerek, farkındalık oluşturmayı amaçladık. Her şeyden önce gençlerimizin güzel Türkçemizin doğru kullanımını teşvik ederek gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması da hedeflerimiz arasındadır” ifadelerini kullandı.

dilimiz_kimligimiz9.jpg

“DİL BİRLİĞİ OLMAYANIN GÖNÜL BİRLİĞİ OLMAZ”

Bir ulusu birbirine bağlayan kavramların başında dilin geldiğini vurgulayan Başkan Toru, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dil birliği olmayanın gönül birliği de olmayacaktır. Bir milleti parçalamak istiyorsanız; onun diliyle oynayarak, birbirini anlayamayan kuşaklar yetiştirerek bunu kolayca başarabilirsiniz. Bizleri birbirimize bağlayan dilimize sahip çıkmak, her Türk vatandaşının görevidir. Bu aynı zamanda vatana olan bir borcumuzdur.  Teknolojik gelişmelerle paralel olarak dilin kendisini yenilemesi ve yeni kelimelerin türetilmesi bir zorunluluktur. Dilimizi bu bağlamda yenilemeye çalışırken, temel karakterini de muhafaza etmeliyiz.”

dilimiz_kimligimiz5.jpg

“Kendi dilimize yabancılaşırsak; kendi öz kültürümüze, sanatımıza ve tarihimize de yabancılaşacağımızı aklımızdan çıkarmamalıyız” diyen Toru, gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Sevgili gençler, gelecek sizlerin sayesinde var olacaktır. Milli birlik ve bütünlüğümüzün teminatı olan dilimiz, sizlerin sayesinde daha da ileriye gidecektir. Bunun için mutlaka Türkçe kelimeler kullanın. Dilimizi en güzel şekliyle kullanmaya gayret gösterin. Amacınız daima dilimizi doğru kullanmak olsun. Taze dimağlarınızı Türkçemizin arı, duru kelimeleriyle zenginleştirin, berraklaştırın. İnternette, sosyal medyada veya günlük konuşmalarınızda kullandığınız kelimelerin Türkçe olmasına dikkat edin. Dilimize sahip çıkmanın aynı zamanda geleceğimize de sahip çıkmak olduğunu aklınızdan çıkarmayın.”

Konuşmalardan sonra dereceye giren okullara ödülleri verildi. Tiyatro ve kısa film kategorilerinde birincilere 7 bin 500, ikincilere 5 bin, üçüncülere de 2 bin 500’er TL ödül verildi. Ayrıca dereceye giren okulların danışman öğretmenlerine de ödül verildi. Jüri üyelerine de plaket verildi.

dilimiz_kimligimiz7.jpg

DERECEYE GİREN OKULLAR

KISA FİLM:

1.         Meram Anadolu Lisesi

2.         Meram Fen Lisesi

3.         Özel Lale Anadolu Lisesi

 

TİYATRO:

1.         Meram Fen Lisesi

2.         Yıldız Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

3.         Mehmet Akif Ersoy Anadolu İmam Hatip Lisesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.