Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (2)
"Sırbistan'ın ve Bosna Hersek'in ekonomik kalkınmasını destekliyoruz. İş adamlarımızı her iki ülkede de yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz"

BELGRAD (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan ve Bosna Hersek'in ekonomik kalkınmasını desteklediklerini ve Türk iş adamlarını her iki ülkede de yatırım yapmaları için teşvik ettiklerini belirtti.

Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü İstişare Mekanizması'nın Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile görüştü.

Çavuşoğlu, Barış Villası'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, bugünkü dostane toplantının ardından gelecek yılın ilk çeyreğinde ya da ilk yarısında iki mevkidaşını Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyacağını söyledi.

Bugünkü toplantıda, üç ülkenin cumhurbaşkanlarının katılacağı üçlü zirve toplantısının hazırlığını da yaptıklarını dile getiren Çavuşoğlu, gelecek yılın ilk yarısında, Bosna Hersek'te bu toplantıyı gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, üç ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel olduğunu, ekonomik ilişkilerin de geliştiğini vurgulayarak, "Sırbistan'ın ve Bosna Hersek'in ekonomik kalkınmasını destekliyoruz. İş adamlarımızı her iki ülkede de yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz. Her iki ülkeye de iş adamlarımıza verdikleri destek için teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk iş adamlarının her iki ülkede de çok önemli projeler yürüttüğünü kaydeden Çavuşoğlu, ekonomik kalkınmanın yanında sosyal ve kültürel ilişkilerin de geliştirilmesi için çaba sarf etmekte fayda olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, İstanbul'da açılan Sırbistan-Bosna Hersek Ticaret Ofisinin önemli katkılar sağlayabileceğine işaret ederek, bu ofisin faal olmasını arzuladıklarını ve bu konuda gerekli desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

İki ülkeyi birleştiren projelere de Türkiye'nin desteğinin süreceğini ifade eden Çavuşoğlu, Belgrad ile Saraybosna arasında yapılacak otoyol projesine Türkiye olarak maddi destek vereceklerini daha önce de dile getirdiklerini aktardı.

Çavuşoğlu, karşılıklı ziyaretlerin gelecekte de süreceğini ve karşılıklı bağları daha da güçlendireceklerini kaydederek, enerji koridorları konusunda da TANAP'ın TAP aracılığıyla bu bölgeden geçmesi ve yine bu bölgeyi hedefleyen Rusya'nın gerçekleştireceği ikinci boru hattı Türk Akımı'nın hayata geçirilmesi konusunda da destek vereceklerini söyledi.

- AB üyeliği yolunda "sabır" diledi

Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini de Türkiye'den daha iyi hiç kimsenin anlayamayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Zorlukları da iyi biliyoruz. Bu konuda toplantıda söylediğim gibi dostuma sabırlar diliyorum. Çünkü bazen başka da yapacak bir şey olmuyor. Çifte standartların en iyisini biz gördük, yaşadık. Teknik konuların dışında siyasi engellerin istenildiği zaman nasıl çıkarıldığını da görüyoruz, yaşıyoruz." dedi.

Bosna Hersek'in de NATO'ya üyelik sürecini desteklediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, öncelikle Üyelik Eylem Planı'nın (MAP) hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

Çavuşoğlu, iki yıl sonra Sırbistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 140. yılının kutlanacağını hatırlatarak, bu çerçevede her iki ülkede yıl boyunca değişik etkinlikler düzenleneceğini ifade etti.

Dostane bir ortamda, bölgenin istikrarı ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi, ekonomik ilişkilerin ve bağların daha da kuvvetlenmesi adına güzel bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, gelecekte de mevkidaşları ile bir araya gelmekten mutluluk duyacağını dile getirdi.

- Cumhurbaşkanı Vucic tarafından kabul edildi

Çavuşoğlu, üçlü toplantı öncesinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından da kabul edildi. Cumhurbaşkanlığındaki görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleşti.

Çavuşoğlu, Vucic ile görüşmesinden önce Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinin yenilenen binasını ziyaret etti, Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç'ten bilgi aldı.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.