Diyabetli Hayatlar - Metabolik Cerrahiyle Tip-2 Diyabetten Kurtuldular

Diyabetli Hayatlar - Metabolik Cerrahiyle Tip-2 Diyabetten Kurtuldular
Halsizlik ve yorgunluk şikayetleri üzerine yapılan ölçümde tip-2 diyabeti olduğu ortaya çıkan Zübeyde Özel ile gazeteci ve reklamcı Ümit Ülker, rahatsızlıklarından metabolik cerrahi yöntemiyle kurtuldu- Beş yıllık tedavinin ardından metabolik ameliyat geç

İSTANBUL (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - Halsizlik ve yorgunluk şikayetleri üzerine yapılan ölçümde tip-2 diyabet teşhisi konulan Zübeyde Özel, tedavisi sonrasında 40 kilo verdi ve diyabetle birlikte yüksek tansiyon, kolesterol ve ülserden de kurtuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünde görev yapan Zübeyde Özel (39), AA muhabirine yaptığı açıklamada tip-1 diyabet olan yeğeni dolayısıyla şeker hastalığını bildiğini, 5 yıl önce halsizlik, yorgunluk şikayetleri üzerine kan şekeri ölçümü yaptırdığını anlattı.

Kan şekerinin 297 çıktığını dile getiren Özel, şöyle devam etti:

"Artık şeker hastasıydım, çok mutsuzdum. Hastalığı ve tedavi yöntemlerini araştırdım. 9 ay önce ameliyat olmaya karar verdim. 9 ay önce ameliyat oldum, insülin dahil ilaçlarımın hepsini bıraktım. Açlık kan şekerim bile 90 olmuyordu, artık tokluk kan şekerim 90 oluyor. Açlık kan şekerim ameliyattan önce 180'di. Ameliyattan sonra 40 kilo verdim. Ülser, tansiyon, kolesterol vardı. Ameliyattan sonra tansiyonum, şekerim, kolesterolüm düştü. Şeker hastalarında baş ağrısı çok olur. Bu ameliyatı olduktan sonra artık başım ağrımıyor."

Özel, tip-2 diyabet hastalarına uygulanan metabolik ameliyattan sonra hayatının tamamen değiştiğini belirterek, "Ameliyatla yeniden doğmuş gibi oldum, sağlığıma kavuştum, çok mutluyum. Ameliyattan önce hiçbir şekilde rahat hareket edemiyordum. Artık hayata bağlandım. Geziyorum, işe gidiyorum, markete gidiyorum, arkadaşlarımla görüşüyorum. Artık bitmeyen bir enerjim var." ifadelerini kullandı.

- "Uçurumun kenarından döndüm"

Gazeteci ve reklamcı Ümit Ülker de (60) masa başı çalışması ve uzun süreli mesailer nedeniyle yanlış beslendiğini anlattı.

Ülker, "Uzun mesailer pizzalar demek, kebaplar demek, dışarıdan söylenen akşam yemekleri demek. Bunlara başladığımda 75-80 kiloydum. Bu süreler uzamaya başladıkça 160 kiloya kadar çıktım. 25 yıl önce diyabetim olduğu ortaya çıktı." dedi.

Diyabet tedavisi görmeye başladığını dile getiren Ülker, kilosunun arttığını, tansiyonun yükseldiğini ve kendisine uyku apnesi teşhisi konulduğunu belirterek, aşırı kilo alma, yüksek tansiyon ve uyku apnesini üç atın çektiği troyka denilen faytona benzetti. Bu üçünün insanı ölüme götüren rahatsızlıklar olduğunu, kendisinin de morbit obeziteye doğru gittiğini ve şekerinin 300-400 aralığına kadar yükseldiğini kaydeden Ülker, "Endokrinoloji müdahale etmeye başladı. 30 ünite insülin kullanıyordum, buna rağmen şekerim asla düşmedi." dedi.

Bütün tedavi yöntemlerinin denendiğini ancak sağlığına metabolik cerrahi yöntemiyle kavuştuğunu dile getiren Ülker, şöyle konuştu:

"Bir adım daha atsam uçurumdan aşağı gideceğim. Bir el uzandı ve beni o uçurumun kenarından çekip aldı. Bu ameliyat metabolik cerrahi. 160 kilo ve 400 şekerle ameliyata girdim. 7 gün hastanede kaldım. Ameliyatın 2. günü şekerim 160'a düştü. Hemşireler de benimle sevinç yaşadı. Ameliyattan sonra 4 gün sadece serum aldık. Kolesterol, tansiyon ve diyabet ilaçları kullanıyordum. Ameliyattan 1 yıl sonra sadece nöropati denen sinir uçları uyuşması nedeniyle ilaç kullanıyorum. 50 kilo verdim. 64 bedendim 52 bedene indim. Sadece büyük beden kıyafetler satan mağazalardan alışveriş yapıyordum. Artık normal bir mağazadan herkesin giydiği şeyleri satın alabiliyorum. Bütün gardırobumu Kadıköy Belediyesine hediye ettim. 3 sene oldu ameliyat olalı. Kontrollerimi aksatmıyorum. Beslenme alışkanlıklarımı değiştirdim. Uçurumun kenarından döndüm."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.