Diyarbakır'daki patlama

Diyarbakır'daki patlama
İçişleri Bakanı Ala:- "Burada kardeşlerimizi katliamını gerçekleştirdiler. Bir köyü yok edecek bir saldırı gerçekleştiriliyor. Bu tür saldırılar 79 milyon insanın huzuruna yapılmış saldırılardır. Türkiye'de yine 79 milyon, teröristlere karşı kesin bir kar

DİYARBAKIR (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır'daki patlamaya ilişkin, "Burada kardeşlerimizi katliamını gerçekleştirdiler. Bir köyü yok edecek bir saldırı gerçekleştiriliyor. Bu tür saldırılar 79 milyon insanın huzuruna yapılmış saldırılardır. Türkiye'de yine 79 milyon, teröristlere karşı kesin bir kararlılıkla mücadele etme azmindedir, bu terör belasını da ayağından pranga olmaktan çıkaracak ve yoluna devem edecektir. Kimse bizim insanlarımıza hunharca saldırarak arkada kalanları yıldıracağını sanmasın." dedi.

Bakan Ala ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Sur ilçesi Sarıkamış Mahallesi'nde 12 Mayıs'ta patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettiği terör saldırısında yaşamını yitiren 13 kişi için Tanışık köyünde düzenlenen törene katıldı.

Törende konuşan Ala, terör saldırısıyla katledilenlerin daha önce tanıdıkları, bildikleri, ülkesini seven, memleketi için çalışan vatandaşlar olduğunu belirterek, bu kişilerin cenaze töreni için köyde bulunduklarını söyledi.

"Bütün milletimize başsağlığı diliyoruz. Burada yakınlarına sabırlar diliyorum. Çok kıymetli insanlardı. 79 milyon hemfikiriz ki terörün dini, etnik kimliği, milliyeti olmaz. Bir araç çalınıyor, bir köyü yok edecek kadar bomba yükleniyor, 15 tondan fazla ve getirilip burada patlatılıyor. Bir mahalle ve 16 vatandaşımız. Ailesiyle, çoluk çocuğuyla yaşayan, ülkesine, milletine, ailesine faydalı olan insanlar ve bunlara saldırılıyor" diyen Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir köyü yok edecek bir saldırı gerçekleştiriliyor. Bu tür saldırılar 79 milyon insanın huzuruna yapılmış saldırılardır. Türkiye'de yine 79 milyon, teröristlere karşı kesin bir kararlılıkla mücadele etme azmindedir, bu terör belasını da ayağından pranga olmaktan çıkaracak ve yoluna devam edecektir. Kimse bizim insanlarımıza hunharca saldırarak arkada kalanları yıldıracağını sanmasın. Bu ülkeyi kurarken birlikte mücadele ettik. Şimdi de bu ülkeyi yok etmek, parçalamak, bir kısmını yok etmek, koparmak isteyenlere karşı topyekun mücadele ediyoruz. Burada da teröristlerin insanlıktan hiç nasibini almamış bir tarz içerisinde olduklarını, hiçbir ilke gözetmediklerini ortaya koyan durumla karşı karşıyayız. Zaten, 'terör' ve 'terörist' dediğiniz zaman herhangi bir ilkeden söz edemezsiniz. Ama bunların siyasi destekçileri yada uzantıları zaman zaman sanki bazı ilkeleri gözetiyorlarmış gibi propaganda yapıyor, milletimize yalan söyleme cüretini gösteriyorlar."

- "Başkalarının maşası olarak kullanılıyorlar"

Diyarbakır'ın yanı başında bulunan, bugüne kadar en ufak bir huzursuzluk çıkarmamış, kimsenin elinden, dilinden zarar görmediği evlatlarına ve vatandaşlara karşı hunharca katliam yapıldığına işaret eden Ala, "Onların hepsi bizim şehitlerimizdir. Onları rahmetle anıyorum, mekanları cennet olsun. Bu memlekete çok hizmet ettiler, bu memlekete hep sadık oldular. Ama başkalarının maşaları, başkalarına uşaklık edenler, yine bu topraklardan çıkmış ama bu topraklarda yaşayan insanlara saldıranlar bilsinler ki onlar hainlik içerisindeler, başkalarının maşası olarak kullanılıyorlar." ifadelerini kullandı.

Bu saldırının hiçbir izahı olamayacağını vurgulayan Ala, bomba yüklü aracı patlatıp, bu kadar insanın canına kastetmenin izah edilebilir bir durum olmadığını aktardı.

Ala, izah etmeye çalışanların susması gerektiğini dile getirerek, şöyle devem etti:

"Bir sözleri varsa dönüp bu topluma değil, dağda bu katliamları yapan, ülkeye bu kadar zararı verenlere, eşkıyalık yapanlara, teröristlere söylesinler ki bir faydası olsun ve bu memleket bu prangadan kurtulsun. Türkiye ne zaman kendini toparlasa, ileriye doğru adım atsa ayrı ayrı saldıran teröristler, terör örgütleri biraz daha güçlenince Türkiye karşı ittifak yapmaya başladılar. Bunu görmemezlik, kör olmak demektir. Bu herkese yapılan saldırıdır. Bu, saldırıyı yapanları da yok eden bir saldırıdır. Dünyanın neresinde görülmüş terörün, teröristin, eşkıyalığın başarılı olduğu ki burada görülsün. "

- "Türkiye bu çukurlarla engellenemeyecektir"

Ala, köyde yaşayan vatandaşların dimdik ayakta olduğunu belirtti. Millete bu eziyeti çektirenlerin arkasında duranlara seslenen İçişleri Bakanı Ala, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Çekilin bunların arkasından ve bu teröristler artık bilsin ki; Türkiye topyekun el ve iş birliğiyle buna karşı. Türkiye'de topyekun olarak siyaseti, ekonomisi, sivil toplum örgütleri, basını ve tüm dinamikleri ile güvenlik güçleriyle bu meseleye karşı durarak, bu meseleyi çözüp, yolumuza devam etmenin çaresine bakacağız. Türkiye bu çukurlarla engellenemeyecektir. Türkiye çok önemli mesafeler katetmeye başlayınca bir takım uluslararası ve içerideki iş birlikçileri tarafından saldırıya maruz bırakılıyor. Bunların zaman zaman adı değişiyor. Ama nitelikleri hiç değişmiyor. Vatandaşlarımız şunu bilsin ki; Türkiye elbette bedel ödüyor. Burada kardeşlerimizi katliamını gerçekleştirdiler. Onlar şehit oldu ve onların hatırası için buradayız. Ama zarar verme kapasitesi olan bu terörün ve terörist organizasyonların kazanma imkan ve ihtimalleri yoktur. Çok kararlı biçimde bunları da çözeceğiz ve Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz. Yeter ki el ve güç birliğiyle amasız, fakatsız, ancaksız, terörün karşısında duralım, doğruların da yanında olalım."

-"Kazanamayacaklar"

Vatandaşları koruyacaklarını, onların ve çocuklarının geleceğini berhava etmek isteyenlere karşı devletin bükün imkanlarıyla seferber olacağının altını çizen Efkan Ala, "Ama bunların hiçbirisinin kazanma imkan ve ihtimali yok. Burada da kazanamayacaklar. Yıllardır vatandaşa verdikleri zarar ve eziyettir bizi çok üzen, memleketin önüne kazdıkları çukurlardır. Yoksa kazanamayacaklarını biliyoruz. Bu tür saldırılar bu memlekete zarar verebilir ama bu memleketin yolunu kesemez. Biz de bunların topyekun Türkiye'nin gündeminden çıkması için her türlü çalışmayı yapıyoruz" diye konuştu.

Ala, dünyanın her yerinde terör saldırılarının gerçekleşebildiğini vurgulayarak, Brüksel, Paris ve başka şehirlerde de terör saldırılarının gerçekleştiğini dile getirdi. Huzurun hakim olduğu dönemde Diyarbakır ve bölgede sağlanan gelişmelere değinen Ala, çocuklarının ufkunun açıldığını, geleceğe olan inançlarının arttığına dikkati çekerek bunların yok edilmek istendiğini aktardı.

Bakan Ala, "Hakkari'nin, Diyarbakır'ın, Edirne'nin, İstanbul'un, Sinop'un birlikte olduğu zaman bu ülkenin neler başarabildiklerini bildikleri için, bunu başkalarının adına, onlardan aldıkları ihaleyi gerçekleştirmek üzere bu tür saldırıları gerçekleştiriyorlar." dedi.

- Bakan Yılmaz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise terör saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınları başta olmak üzere tüm Diyarbakırlılara başsağlığı dileğinde bulundu.

Terörün ne kadar büyük bedeller ödettiğinin görüldüğünü ifade eden Yılmaz, saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınlarının acısının çok büyük olduğunu kaydetti.

Bu saldırının, terörün aslında en büyük zararı bu bölgede yaşayan insanlara verdiğini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"79 milyon insana zarar veriyor ama en büyük zararı da aslında Diyarbakır'a, bu bölgede yaşayan insanlarımıza veriyor. Bu bölgenin normalleşmesini istemiyorlar. Halkın huzur içinde yaşamasını ve çocuğunu geleceğe hazırlamasını istemiyorlar. Her fırsatta yaptıkları terör saldırılarıyla bu bölgedeki sosyal ve ekonomik hayata darbe vuruyorlar, insanların özgürlüklerini yaşamasına darbe vuruyorlar ama hiçbir zaman başaramayacaklar. 79 milyon el ele bu mücadeleyi sürdüreceğiz."

Yılmaz, terör örgütünün, gerçekleştirdiği menfur saldırılarının üstünü propaganda yöntemi ile örtme gayreti içerisine girdiğini işaret ederek, "Ama hakikatler ortada. Hiçbir propaganda hakikatten daha güçlü olamaz. Bunun insanlarımızın vicdanında gerekli karşılığı bulacağına ben yürekten inanıyorum. Devlet ve millet olarak el ele bununla mücadele edeceğiz. 79 milyon el ele bu mücadeleyi sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

- "Herkesi terörün karşısında ilkesel bir duruşa davet ediyorum"

Diğer taraftan güvenlik güçlerinin saldırıları gerçekleştiren teröristleri adalet önüne çıkarmak için ellerinden gelen tüm gayreti sarf ettiğini vurgulayan Yılmaz, "Terörü kim, kime karşı yaparsa yapsın, 'amasız ve fakatsız' karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Bütün siyasi kişilikleri de aynı tavrı almaya davet ediyorum. Bütün sivil toplum kuruluşlarını, akademik dünyayı, insana saygı duyan herkesi terörün karşısında ilkesel bir duruşa davet ediyorum." diye konuştu.

- "En çok Kürlere zarar verdi"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de terör örgütü PKK'nın binlerce masumu öldürmek üzere tuzak hazırladığını, kamyona yüklediği 15 ton bombayı Diyarbakır'a götürmek üzere köyden geçirmeyi planladığını söyledi.

Ancak Seyithan Yakar ile diğer yaşamını yitirenlerin buna engel olmaya çalıştığını anlatan Eker, şöyle konuştu:

"Terör örgütü PKK bu insanları katletti, terör örgütü en çok Kürtlere zarar verdi. 'Ölü sevicilik' üzerinden bir eylem gerçekleştiriyor. Bunu bu bölgedeki tüm kardeşlerim bilsin. Bu çocuklara iftira edildi, onların eylemi sonucu bu patlamadı. Teröristler bunu uzaktan patlattılar. Biz bu düşünceyi, bu anlayışı, bu zihniyeti lanetliyoruz. Bugün yüreğimiz yanıyor. Bu kardeşlerimizi uğurluyoruz, onların makamı ve mekanı Allah'ın izni ile cennettir. Çünkü bunlar günahsızdır, haksız yere öldürüldüler, katledildiler. Ama bundan sonra başka masum insanların ölmemesi için hepimizin el birliğiyle bu karanlık terör örgütünün eylemlerini lanetlediğimizi de ifade etmemiz gerekiyor."

Terör örgütünün zulmüne birlikte karşı durulması çağrısında bulunan Eker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yoksa terör örgütü 16 kardeşimizin hayatına mal olan bu eylemi yarın başka yerlerde de gerçekleştirir. Ben Yakar ve Yaman ailelerini de yakından tanıyorum. Bunlar masum, temiz, düzgün ve çalışkan, bu toprakların öz evlatlarıdır. Bunlar haksız yere burada katledildiler. Burada Bediüzzaman'ın sözünü hatırlıyorum. Sadece 'Zalimler için yaşasın cehennem.' Bu topraklarda yaşayan insanlar olarak bu zalimleri, haksız yere insanları katledenleri telin ettiğimizi, nefretle onları kınadığımızı da çıkıp ifade etmek durumundayız."

- Eker, gözyaşlarına hakim olamadı

Daha sonra köy mezarlığına götürülen cenazeler tabutlarla toprağa verildi. Seyithan Yakar'ın naaşı annesi Fatma Yakar'ın isteği üzerine babası Ahmet Yakar'ın yanına defnedildi.

Toplu mezara iş makinesi ile Yakar'ın mezarına ise kürekle toprak dolduruldu.

Eker, saldırıda oğlunu kaybeden Fatma Yakar'a sarılarak gözyaşı döktü. Eker, Kürtçe konuştuğu Yakar'ı teselli etmeye çalıştı.

Bakanlar Ala ve Yılmaz ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal da defin işleminin ardından saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi, dua etti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.