Doğu Akdeniz'den 40 Ülkeye Çelik Boru

Doğu Akdeniz'den 40 Ülkeye Çelik Boru
Ortadoğu'dan Avrupa'ya çelik boru ihracatı yapan Hatboru, 40 ülkenin içme, sulama, sondaj, petrol ve doğalgaz borusu ihtiyaçlarını karşılıyor

HATAY(AA) - Antakya Organize Sanayi Bölgesi'nde 100 bin metrekarelik arazide 30 bini kapalı alanda çelik boru üretimi yapan firma, 400 kişiye istihdam sağlıyor. Firmanın, yılda 200 bin ton üretim kapasitesi bulunuyor.

Hatboru Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, kullandıkları ileri teknoloji sayesinde sektörde aranılır hale geldiklerini söyledi.

Sondaj boru üretimiyle başladıkları sektörde, aradan geçen 25 yıl içerisinde ürünlerini çeşitlendirdiklerini anlatan Kılıçlar, "Sektörde 9 kişiyle başladığımız iş hayatında şu an 400 kişiye istihdam sağlıyoruz. Dünyada çelik boru pazarında en iyiler arasında yer almayı başardık." dedi.

"Üretimimiz yüzde 70'ini ihraç ettik"

Kılıçlar, firmanın 1992 yılında sondaj boruları imalatıyla faaliyetine başladığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Zaman içinde burada duramayacağımızı gördük. Büyümek istedik. O günkü şartlarda yaptığımız araştırmalarda piyasada en uygun üretimin veya en çok satılabilecek borunun spiral kaynaklı çelik boru olduğunu tespit ettik ve bu doğrultuda 1998 yılında üretime geçme kararı aldık. 1999'da ilk üretime, 2000 yılında da ilk ihracatımıza başladık. Öncelikle komşu olan, Arapça konuşulan ülkelere ihracat yaptık. Zamanla Ortadoğu'nun yanında Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika'ya kadar ihracat yapmaya başladık. Şu an dünyada yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapmaktayız. Geçen yıl üretimimizde yüzde 70'e yakın bir ihracat rakamımız vardı. Bu yıl yüzde 40'larda kalmasını bekliyoruz. Konjonktüre baktığımız zaman geçen sene çok iyi bir dönem geçirdik. Bu yıl Ortadoğu'da yaşanan olaylar ve döviz kurunun yükselmesi nedeniyle mevcudu koruma kararı aldık."

Gelecek yıl için ihracattan çok ümitli olduklarını dile getiren Kılıçlar, makine modernizasyonu düşünceleri bulunduğunu ve pazardaki şartları tekrar gözden geçireceklerini vurguladı. Kılıçlar, "Mevcut coğrafyada daha iyi neler yapabiliriz diye kafa yormalıyız. Faklı projelerimiz var. İhracatımız yıldan yıla değişiyor. O ülkedeki projelere bağlı olarak değişebiliyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.