Dsi'nin Taşkınlarla Mücadele Çalışmaları

Dsi'nin Taşkınlarla Mücadele Çalışmaları
DSİ Genel Müdürü Acu:- "Son 15 yılda inşa ettiğimiz 4 bin 471 taşkın koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alan taşkınlardan korunmuştur"

EDİRNE (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, son 15 yılda inşa edilen 4 bin 471 taşkın koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alanın taşkınlardan korunduğunu bildirdi.

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, dünyadaki iklim değişikliği sebebiyle değişen yağış rejimlerinin taşkın koruma projeni daha önemli hale getirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında su stresi altında olan bir ülke olduğunu belirten Acu, şunları kaydetti:

"Bu tablo su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu kılmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü bu anlayış çerçevesinde geliştirdiği projeler ile suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları milletimizin hizmetine sunmaktadır. DSİ yatırımları; tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta, gerek gıda güvenliğinin temini gerekse enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev görmektedir."

Acu, bu yatırımların aynı zamanda sel gibi afetlere karşı da vatandaşların can ve mal emniyetini sağladığına işaret ederek, "Yaptığımız çalışmalar, aynı zamanda şehir merkezlerine, ilçelere de ayrı bir güzellik katıyor. Son yıllarda Bakanımızın da talimatıyla sırasıyla estetiği, emniyeti ve ekonomiyi ön plana çıkaran dere ıslahlarını hayata geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

- Taşkınlarla mücadele

Taşkının zararlarını azaltmak maksadıyla gerektiğinde taşkın erken uyarısı vermek üzere Bakanlık bünyesinde "Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi" kurulduğunu anımsatan Acu, merkezin meteorolojik tahminlere bağlı olarak hidrometeorolojik çalışmalar yürüterek, tehlike arz eden bölgeler için uyarılar yayınladığını vurguladı.

Taşkının önlenmesindeki en önemli etkenin taşkın öncesi alınan tedbirler olduğunun altını çizen Acu, "Taşkına karşı her daim hazırlıklı olmalıyız. Kritiklik arz eden rezervuarlarımıza bakıp, mansap şartlarının sağlanıp sağlanmadığına bakmak gerekir. Çalışmalarımızı bu kapsamda yürütmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Acu, DSİ olarak 2003-2017 yılları arasında 2 bin 314 toplu makineli çalışma yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Son 15 yılda inşa ettiğimiz 4 bin 471 taşkın koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alan taşkınlardan korunmuştur. Bununla birlikte 2017 yılında tüm bölge müdürlüklerimizde 240 toplu çalışma başlatılmış olup, bu çalışmalarda DSİ birim fiyatları ile 616 milyon liralık katkı sağlanmıştır. 2016 yılında tüm bölge müdürlüklerimizde 165 toplu makineli çalışma yapılmış olup, bu çalışmalarda DSİ birim fiyatları ile 420 milyon liralık katkı sağlanmıştır.

2017-2018 kış toplu makineli çalışmaları kapsamında 12 bölge müdürlüğünde yukarı havzada 56 toplu makineli çalışma planlamış ve bu çalışmalar devam etmektedir. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakanımız Binali Yıldırım'a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.