Dünya Göçmen Kuşlar Günü

Dünya Göçmen Kuşlar Günü
Etkinlikler kapsamında, Burdur'un Karamanlı ilçesinde tanıtım programı ve Karataş Gölü'nde kuş gözlemi yapıldı

BURDUR (AA) - Dünya Göçmen Kuşlar Günü etkinlikleri kapsamında, öğrencilerin de katılımıyla Karataş Gölü'nde kuş gözlemi gerçekleştirildi.

Karamanlı Kaymakamlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünce yapılan etkinlik kapsamında, Nimet Güvener İlkokulu Konferans Salonunda program düzenlendi.

Programda konuşan Kaymakam Yusuf Altun, Karamanlı Kaymakamlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğünce ortaklaşa yürütülen Karataş Gölü Yönetim Planı'nın hazırlanma sürecinin tamamlandığını ve bakanlık onayı için gönderildiğini belirtti.

Gölün 120'nin üzerinde kuş türünü barındırdığını anlatan Altun, bölgenin çok önemli bir değeri olduğunu dile getirerek, "Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde bölge planı tamamlanmış oldu. Bakanlık onayından sonra da bölgedeki ciddi çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, kuşların, doğanın dengesi anlamına geldiğine işaret etti. Yılmaztürk, bir kuş neslinin yok olmasının, doğa ve ekosistemde bir takım işlerin yanlış gittiğinin göstergesi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu ileride insan hayatının tehlikeye gireceği anlamına da gelmektedir. Özellikle yırtıcı kuşlar, doğada bir dengedir. Bu kuşların azalması ya da çoğalması, aynı yıl gelen kuşların gelmemesi, ekosistemdeki bozulmaların, dünyanın bazı yerlerindeki bu kuşların hayatlarının tehlikeye girdiği anlamına gelmektedir."

- Kuşları gözlemlediler

Etkinlik kapsamında 8. sınıf öğrencilerine Karataş Gölü'nde konaklayan göçmen kuşlar hakkında bilgi verildi. Öğrenciler, burada dürbünlerle kuşları gözlemledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şubesi Müdürü Tamer Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, gölün göçmen kuşlar için önemli alanlardan biri olduğunu ifade etti.

Üreme ve beslenme alanları için on binlerce kilometre yol kat eden göçmen kuşların, göç sırasında birçok sorunla karşılaştıklarını aktaran Yılmaz, "Bu sorunun en önemlilerinden birisi ve aynı zamanda bu yılki tema olan yasa dışı avcılık ve kuşların yasa dışı ticarete konu edilmesi. Böyle ciddi sorunlara dikkati çekmek, çözüm bulmak ve önlemler almak adına bugün kutlanıyor. Bizler de bu konuda bilinç oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Bilinçsiz avlanma konusuna değinen Yılmaz, av olmayan yırtıcı kuşların bile göç sırasında vurulduğunu söyledi.

Programın sonunda, Bucak ilçesindeki Onaç Barajı'nda yaralı bulunan ve 4 yıl önce Finlandiya'da ayağına halka takılarak kayıt altına alındığı öğrenilen Balık Kartalı, doğaya bırakılmaya çalışıldı. Ancak uçmaya hazır olmayan kuş, kafesine döndü.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.